NHG -grens stijgt per 1 januari 2018

Leestijd: 2 minuten

De grens voor het kopen van een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat per 1 januari 2018 weer omhoog. Hierdoor komen er meer hypotheken in aanmerking voor NHG, verklaart het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW).

Vanaf 1 januari 2018 gaat de NHG-grens naar €265.000. De grens ligt op dit moment nog op 245.000. Dat is een forse stijging van ongeveer 8%. Voor huizenkopers die energiebesparende maatregelen mee willen financieren , stijgt de NHG-grens naar €280.900.

Let op: Bij een NHG-hypotheek wordt standaard rekening gehouden met 6% bijkomende kosten (overdrachtsbelasting, taxatie en notariskosten)

NHG-kostengrens

De NHG bestaat al sinds 1995 en is bedoeld als maatregel om woningbezit te stimuleren.
Deze verhoging, de eerste in jaren, is een reactie op de gestegen huizenprijs. De verhoging is bedoeld om starters de mogelijkheid te blijven bieden om hun eerste huis, op een verantwoorde manier’ te financieren.

De Nationale Hypotheek Garantie sluit je af bij het af- of oversluiten van een hypotheek. De garantie neemt bijvoorbeeld bij een gedwongen verkoop (buiten jouw schuld om)  de restschuld over. Hierdoor loopt de bank minder risico en kan je dan een lager rente tarief geven.

Stijging woningprijzen

Door de nieuwe methode die in het begin van dit jaar is in gegaan, word de NHG-grens van het jaar daar opvolgend berekend door de gemiddelde huizenprijs. De NHG-grens van 2018 is bepaald door de gemiddelde woningprijzen van juni, juli en augustus 2017 Er zit een stijgende lijn in de huizenprijzen. Kijkende naar het 3de kwartaal van 2017, is er een recordaantal aan huizen verkocht. De woningmarkt blijft dus aantrekken.

Ga jij nu jouw hypotheek afsluiten met NHG? Daarvoor moet je ook verplicht naar de notaris. Bij DeGoedkoopsteNotaris.nl kun je makkelijk en snel tarieven van notarissen vergelijken voor hypotheek en leveringsaktes. Vraag vrijblijvend bij meerdere notarissen een offerte aan en bespaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *