Shoppen: Een huis voor de beste prijs

Leestijd: 3 minuten

Het wordt steeds meer dringen op de huizenmarkt. Het huizenaanbod daalt en de prijzen stijgen. Wil je een huis voor een goede prijs kopen? Dan moet je extra hard je best doen. In dit blog geven we je enkele tips voor het vinden van een huis voor de beste prijs.

Jonge huizenkopers

 

Maakt het uit in welk seizoen je een huis wilt kopen? Roeland Kimman van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (NVM) legt uit: “De piek in de verkoop van huizen ligt traditiegetrouw in het tweede en laatste kwartaal van het jaar. Maar kopers moeten ook in de zomer alert blijven, zeker in de grote steden als Amsterdam, Haarlem en Utrecht. Het maakt daar echt niet uit of het huis in de verkoop gaat voor, tijdens of na de zomervakantie; er is toch wel vraag.”

“In de minder populaire gebieden loont het om nog even te wachten op nieuw aanbod na de vakantie. Voordeel van een aankoop in de zomer is wel dat aankoopmakelaars dan vaak iets meer tijd en aandacht voor je hebben.”

 

#1 Budget

Stel een maximaal budget vast wat je wilt uitgeven. Zo vermijd je dat je later in de financiële problemen komt. Houd hierbij ook rekening met de bijkomende kosten van de:

# 2 Financiering

Via Hypotheek24 kan je makkelijk en snel berekenen wat je maximaal kan lenen. Met deze informatie sta je als iets sterker tijdens je onderhandelingsproces. Als de verkoper het idee heeft dat je de financiering al op orde hebt of dat je zelfs al een bod kan doen zonder boorbehoud, dan geeft dat verkoper vertrouwen.

# 3 Omgeving

Om een goed startpunt voor een eerste bod te bepalen is het verstandig om eerst onderzoek te doen. In het Kadaster vind je gegevens over de omgeving en de verkoopprijzen van huizen in de buurt. Bij een laag bod loop je het risico niet serieus genomen te worden en een te hoog bod is vaak zonde van je geld.

Een afwijkend bedrag als 179.000 euro werkt in onderhandelingen beter dan180.000 euro. Zoek ook op of de hypotheek ‘onder water’ staat. Zo ja, dan heb je waarschijnlijk minder onderhandelingsruimte.

 

# 4 Gunfactor

Vaak is de gene met het hoogste bod niet de gene die de koper wordt. De verkoper hecht er veel waarde aan dat zijn huis in goede handen komt. Zorg voor een goede indruk en laat merken dat je huis erg graag wilt hebben. Zie je iets in het huis wat je niet zo mooi vindt, bespreek dat dan met elkaar als je weer buiten het huis bent. Zo voorkom je dat je de verkoper persoonlijk beledigd.

Zeg ook dat je andere woningen aan het bezichtigen bent. Ben je echt smoorverliefd op een huis? Liefde maakt vaak blind, neem een kritische vriend of makelaar mee en ga niet zelf in onderhandeling.

# 5 Onderhandeling

Bereikbaarheid is een van de belangrijkste dingen bij de onderhandeling. Tijdens het onderhandelen is het verstandiger om je bod met kleine bedragen te verhogen. Staat het huis al lang te koop? Dan kan je openingsbod wel een stuk lager zijn. Is de verkoper al gezakt in prijs? Ga daar dan niet te ver onder zitten.

# 6 Flexibiliteit

Je hebt een groot voordeel als je flexibel bent qua oplevertermijn. Wil de verkoper snel verkopen? Laat dan weten dat jij de financiering snel rond hebt.

# 7 Tarieven vergelijken

Wanneer je een huis gaat kopen, moet je naar de notaris voor de hypotheek- en leveringsakte. Om zo voordeligmogelijk uit te zijn, is het verstandig om tarieven van verschillende notariskantoren te vergelijken. Notariskantoren zijn namelijk vrij in het bepalen van hun tarieven. Vergelijk de tarieven en bespaar op de notariskosten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *