Huis kopen? 8 dingen waar je op moet letten!

Leestijd: 3 minuten

Ben jij klaar voor een nieuwe stap in je leven? Wellicht wil je een huis gaan kopen. Bij het kopen van een huis komt er veel op je af. Om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen geven we je 8 tips om je huizenjacht leuker te laten verlopen!

Woningmarkt

In 2008 werd ook Nederland gevloerd door de kredietcrisis. In de vijf jaren die volgden bleef de verkoopprijs voor een huis dalen en dalen. Gelukkig ziet het er momenteel weer beter uit! Huizen worden sneller verkocht en de prijzen stijgen.

Deze positieve groei vraagt natuurlijk om meer mensen die een huis willen kopen en dit maakt de huizenmarkt weer krapper. Volgens het NVM kan je momenteel uit slechts 6 woningen kiezen. Jaren geleden, toen de crisis het ergst was, had je als koper de keuze uit ruim 25 woningen!

Het wordt dus steeds meer dringen op de huizenmarkt. Voornamelijk voor huizenkopers in grotere steden wordt de keuze minder.

 

# 1 Huis kopen in een grote stad

Een huis kopen in een grote stad kan nog wel eens een uitdaging worden! Vooral in de steden Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Haarlem en Amersfoort is er veel concurrentie. Deze steden worden door woordvoerder Roeland Kimman van makelaarsvereniging NVM hotspots genoemd en trekken daarom veel huizenzoekers aan.

Vind je in een van deze steden een mooie woning? Wacht dan niet te lang! Maak zo snel mogelijk een afspraak en laat weten dat je interesse hebt. Heb je aan het einde van alle bezichtigingen een keuze gemaakt, dan is het contact in ieder geval al gelegd.

 

# 2 Laat je niet opjagen

De woningmarkt trekt dus weer behoorlijk aan, maar nog niet overal. Er zijn nog steeds streken waar de woningprijzen erg laag blijven, de verkooptijden lang zijn en de vraag ook relatief laag is. Ga je dus een huis kopen buiten de grote steden, laat je dan vooral niet opjagen. In de rustigere steden is er namelijk helemaal geen sprake van haastwerk. Laat je dus vooral ook niet opjagen door een makelaar.

Het kopen van een huis blijft een grote beslissing. Het is belangrijk dat je hier dan ook de tijd voor neemt en 100% achter je beslissing staat.

 

# 3 Financiële ruimte

Belangrijk is om van te voren alle financiën op een rijtje te hebben. Een huis bezitten brengt vele bijkomende kosten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan belastingen, verzekeringen en onderhoudskosten. Maak hier een opsomming van en je hebt van te voren een helder beeld over wat je maandelijks kwijt zal zijn. Houd hierbij uiteraard ook rekening met de hypotheeklasten, weten wat je maximaal kan lenen?

 

 ** Bereken je maximale hypotheek **

 

Wanneer je al deze kosten in kaart hebt gebracht, wordt het voor jezelf ook makkelijker om te weten hoeveel je maximaal kan bieden op een huis.

 

# 4 Ga niet overbieden

Wanneer een huis volgens taxatie € 200.000 waard is en je biedt 250.000 euro, dan kan het moeilijk worden om de hypotheek rond te krijgen. Belangrijk dus om realistisch te blijven en na te denken over wat het huis waard is.

Het is logisch dat je verliefd kan worden wanneer je eenmaal het huis van je dromen hebt gevonden. Toch is het verstandig om dan even van je roze wolk af te komen en realistisch te blijven. Moet er bijvoorbeeld nog een hele nieuwe keuken in? Is de woning in de buurt van de belangrijkste voorzieningen? Leg alle voor- en nadelen naast elkaar en bespreek het eventueel met anderen.

# 5 Maak een goede indruk op de verkopers

Zorg er tijdens de bezichtiging voor dat je beleefd bent en een goede indruk achterlaat. Opmerkingen over dat je de keuken of de kleur van de muur lelijk vindt, kan je het beste achterwege laten. Hou er rekening mee dat woningeigenaren het recht van gunning kunnen gebruiken. Dit houdt in dat de verkoper kan zeggen ik gun Mevrouw de Boer meer mijn huis dan Mevrouw Janssen.

Als er meer geïnteresseerden zijn, kan het handig zijn als de verkoper jou het leukst vindt!

 

# 6 Hou rekening met tegenslagen

Hou er rekening mee dat je tijdens de huizenjacht ook tegenslagen kan krijgen. Misschien kan je net niet genoeg lenen voor een huis waar je smoorverliefd op bent. Maar wees gerust, er komen elke dag nieuwe huizen op de markt. Jouw droomhuis kom je vanzelf tegen.

 

# 7 Zelf je hypotheek afsluiten?

Wil jij extra besparen op je kosten? Via hypotheek24.nl is het mogelijk om zelf je hypotheek af te sluiten of met behulp van persoonlijk hypotheekadvies.

 

# 8 Bespaar op de notaris

Naast besparen op de afsluitkosten van je hypotheek, kan je ook flink besparen op de notariskosten! Doordat notarissen vrij zijn in het bepalen van hun tarieven, verschilt het per kantoor wat je moet betalen. Via DeGoedkoopsteNotaris.nl vergelijk je alle tarieven van de kantoren in Nederland. Vraag gratis een offerte aan en bespaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *