Waarom is een samenlevingscontract verstandig?

Leestijd: 2 minuten

Partners die gaan samenwonen doen er verstandig aan om een samenlevingscontract op te stellen. Hierin kunnen afspraken worden vastgelegd. Het is verstandig om de wederzijdse rechten en plichten op papier te zetten. Bij het samenwonen moeten er zaken worden vastgelegd. Om verwarring te voorkomen moet dit schriftelijk gebeuren. Stellen die het goed willen doen maken een afspraak met de notaris. Er zitten namelijk nogal wat haken en ogen aan het samenwonen.

 

samenwonen

Wie moet er een samenlevingscontract laten opstellen?

Alle samenwonenden die onder één dak wonen en niet gehuwd zijn of geen geregistreerde partnerschap hebben, zouden een samenlevingscontract moeten opstellen. Ook als de samenwoners geen relatie hebben. De noodzaak om een contract op te stellen geldt in sterkere mate voor partners die samen een huis hebben gekocht of gaan kopen. Hierin kan bijvoorbeeld worden vastgelegd hoe de woonlasten verdeeld worden en wat er met het huis gaat gebeuren bij het verbreken van de samenleving. Het samen hebben van kinderen maakt een samenlevingscontract ook noodzakelijk.

 

Een samenlevingscontract kan ook verplicht gesteld worden

Wettelijk gezien bestaat er geen verplichting om een contract op te stellen. Toch kan het verplicht worden gesteld door de bank bij het kopen van een huis. Of de pensioenfonds stelt het als eis om in aanmerking te kunnen komen voor een partnerpensioen na het overlijden van de deelnemende partner.

 

Het opstellen van een notarieel samenlevingscontract na advisering

Partners kunnen zelf op papier zetten wat de wederzijdse rechten en plichten zijn, maar het is aan te raden om het contract op te laten stellen door een notaris. Een notaris weet namelijk waar op gelet moet worden en wat cruciale zaken zijn die zeker in de overeenkomst besproken moeten worden. Daarnaast zal een notarieel samenlevingscontract ook meer rechtskracht hebben. De afspraken zijn voor één uitleg vatbaar en de notaris legt het contract ook officieel vast. Op deze manier kan ervoor worden gezorgd dat de rechten samenwonenden ongeveer gelijk worden gesteld met de rechten van huwelijkspartners.

 

Belangrijkste gevolgen van het niet opstellen van een samenlevingscontract

Samenwonenden die het samenwonen niet vastleggen zijn wettelijk gezien niet elkaars erfgenamen. Bij overlijden van één van de partners komt de nalatenschap normaal gesproken niet terecht bij de partner van de overledene. Dit kan bijvoorbeeld bij het gezamenlijk bezitten van een huis voor vreemde situaties zorgen. De erfgenamen van de overledene worden namelijk eigenaar van de helft van de woning en de helft van de hypotheekschuld. Bij overlijden zal er dan vaak ook geen nabestaandenuitkering volgen voor de achtergebleven partner. Een ander nadeel is dat er geen verhoogde vrijstelling voor de erfbelasting geldt voor samenwonenden die geen contract opgesteld hebben.

Er zijn dus genoeg redenen te noemen om de moeite te nemen om een afspraak bij een notaris te maken. Betaal niet teveel! Ga eerst vergelijken op Degoedkoopstenotaris.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *