Tuchtrechter geeft Hema toestemming voor Notarisservice

Leestijd: 2 minuten

Vorig jaar schreven we op de blog al over de notariële plannen van de Hema. Vorig jaar oktober maakte de Hema bekend een notarisservice voor consumenten te introduceren. Klanten zouden online een standaard testament of samenlevingscontract opstellen. Dit zou vervolgens ondertekend worden door een notaris naar eigen keuze, waarna de akte rechtsgeldig is.

 

HEMA

 

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) had de kwestie voorgelegd aan de tuchtrechter, omdat het volgens de organisatie niet duidelijk is of de betrokken notarissen zich wel houden aan de notariële wet- en regelgeving. KNB maakte zich vooral zorgen om de zorgplicht.

 

Veiligheid klantgegevens

De tuchtrechter verklaart de klachten ongegrond, met uitzondering van een klacht over geheimhouding. De maatregelen die worden getroffen om de klantgegevens geheim te houden zijn volgens de tuchtrechter niet voldoende, omdat ze worden bewaard op de servers van Hema. Deze zouden op een andere server bewaard kunnen worden, die beheerd wordt door deelnemende notarissen. De waarborging van deze gegevens moeten binnen drie maanden in orde zijn. Ook moet de Hema duidelijk op de site vermelden dat klanten die via de Hema-notarisservice een verkeerde keuze hebben gemaakt, hun geld terug krijgen.

 

KNB in hoger beroep

De KNB laat weten in hoger beroep te gaan tegen het oordeel van de tuchtrechter. “We zijn blij met de korte termijn waarop zekerheid is gegeven, maar we willen ook kijken of de hoogste rechter hetzelfde zegt”, vertelt een woordvoerster. Binnen zes weken moet dit hoger beroep aangetekend worden. De KNB stelt: “We willen ultieme helderheid voor de hele beroepsgroep over de grenzen van de digitalisering”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *