De beste redenen om nu een huis te kopen

Leestijd: 3 minuten

De afgelopen zes jaren zijn slechte jaren geweest voor onze huizenmarkt. De huizenprijzen zijn ongeveer 20 procent gezakt en de verkoopcijfers van huizen zijn ineen gestort. In de afgelopen maanden is duidelijk gebleken dat de huizenmarkt weer aan het opkrabbelen is. Door de lage huizenprijzen en de historisch lage hypotheekrente is dit het ideale moment om een huis te kopen.

De afgelopen jaren zijn er weinig huizen verkocht doordat er geen vertrouwen was in de huizenmarkt. Dit is ook één van de redenen geweest van de stagnering. Starters kozen massaal voor een huurhuis in plaats van een koophuis. Alle verkeerslichten staan nu op groen om nu alsnog een huis te kopen. Wij van DeGoedkoopsteNotaris.nl hebben de zes beste redenen voor je op een rijtje gezet.

 

1. Huizen zijn goedkoper geworden

Sinds 2008 zijn de huizenprijzen flink gedaald. De prijzen zijn nu gecorrigeerd met 20 procent waardoor koophuizen weer beter betaalbaar zijn geworden. Op dit moment zijn de huizenprijzen zich aan het stabiliseren. Door de correctie is een stijging nu eerder te verwachten dan een verdere daling. Koophuizen kunnen nu met gemak de vergelijking met het huren van een huis weer aan.

 

2. Hypotheekrentes staan historisch laag

Je kunt nu al kiezen voor een rentevaste periode van tien jaar tegen een rente van iets minder dan drie procent. De laagste rente op dit moment is 2,35%. De hoogte van de hypotheekrente bepaalt voor een groot deel de hoogte van de woonlasten. Door te kiezen voor een rentevaste periode van tien jaar, ben je verzekerd van lage woonlasten voor een lange periode. Probeer dergelijke goede afspraken maar eens te maken met de verhuurder van een huurhuis!

3. Per 1 juli kun je minder maximaal lenen

De maximale hypotheek die je nog kunt krijgen met Nationale Hypotheek Garantie zakt per 1 juli weer. Naar verwachting zullen de gevolgen van deze verlaging voor de huizenmarkt beperkt blijven. Maar er gaat meer veranderen per 1 juli. Voor hypotheekrentes tot 3% gaat een lagere maximale hypotheek gelden. Dit zal tot gevolg hebben dat de meeste huizenkopers ongeveer 5% minder kunnen lenen op hun inkomen. De exacte procentuele verlaging is afhankelijk van de hoogte van het inkomen.

Bedenk dus goed dat je voor 1 juli naar alle waarschijnlijkheid een duurder droomhuis kan financieren, dan dat je na 1 juli kan. Wees optijd!

4. Kopen van een huis is veel aantrekkelijker dan huren

Er zijn meerdere redenen waarom een koophuis een betere keuze is dan een huurhuis. Bij het huren moet je rekening houden met jaarlijkse stijgingen van de huur aan de hand van de inflatiecijfers. Daarnaast bouw je in een koophuis een vermogen op. De huur van het huis blijf je betalen zolang je er blijft wonen. Bij het kopen gaat het om tijdelijke woonlasten voor een periode van maximaal dertig jaar.

 

5. Bij het bereiken van de einddatum is het huis afbetaald

Zelfs als de huizenprijzen dalen bouw je nog steeds een vermogen op in je huis. In de huidige hypotheekvormen is de hypotheek namelijk afbetaald bij het bereiken van de einddatum van de hypotheek. Dus na maximaal dertig jaar is het huis vrij van hypotheek. Dit kun je eventueel gebruiken als extra aanvulling op je pensioen.

6. Wacht niet tot de huizenprijzen weer gaan stijgen

De huizenmarkt is zich aan het verbeteren, maar een volledig herstel is nog ver weg. Er staan namelijk nog steeds zeer veel huizen in de verkoop. Als potentiële koper van een huis kun je hiervan profiteren. Dit verbetert je onderhandelingspositie. Wil je een huis kopen? Leg een laag bod neer bij de verkopers. Vinden ze het bod te laag? Ga dan verder zoeken naar een ander huis. Zodra de huizenprijzen weer gaan stijgen, zal de macht langzaam weer verschuiven naar de verkopers.

Vergelijk notaristarieven in heel Nederland

Ga jij je slag slaan door nu een huis te kopen? Op DeGoedkoopsteNotaris kun je eenvoudig de notaristarieven vergelijken van notarissen in Nederland. Hierdoor kan je veel geld besparen want notaristarieven kunnen onderling sterk verschillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *