Geen energielabel, geen verkoop huis

Leestijd: 2 minuten

Vanaf volgend jaar kan het zo zijn dat een huis niet meer gepasseerd wordt bij de notaris als er geen energielabel is afgegeven voor de woning. 

Het energielabel van een woning geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Het label moet mensen stimuleren op energiebesparende maatregelen te treffen. Nu lijkt het erop dat vanaf volgend jaar huizen zonder energielabel niet meer verkocht kunnen worden. Notarissen mogen dan niet meer een leveringsakte laten passeren ook al zouden zij dat wel willen.

Rem op de huizenmarkt

De huizenmarkt zit op dit moment flink vast. Een nieuwe verplichte regel hierbij is niet bevorderlijk voor de huizenmarkt. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie geeft aan dat zij de regeling buiten proportie vinden. Zij vinden dat een administratieve boete meer op zijn plaats is in deze situatie. Door nog een document verplicht te maken voor consumenten wordt het verkopen of verhuren van een huis nog meer werk waar nog meer kosten aan verbonden zijn. Omdat de kosten flink verschillen per notaris is, kan de notaris vergelijken helpen bij het vinden van de goedkoopste notaris in de buurt.

Energielabel al langer verplicht

Het energielabel is al verplicht sinds 2008. Bij de verkoop of verhuur van een woning moet een energielabel aanwezig zijn, maar op dit moment zijn er geen sancties verbonden als er geen energielabel wordt afgegeven. Er is nu een wetsvoorstel om dit tegen te gaan. Dit wetsvoorstel moet nog door de Tweede Kamer en Eerste Kamer worden goedgekeurd. Het lijkt erop dat de wet op 1 januari 2013 in gaat.

Wat gaat er veranderen met de nieuwe regeling

  • Notarissen mogen geen leveringsakte passeren zonder energielabel, daarom moet een notaris klanten op tijd informeren over de verplichtingen om oponthoud te voorkomen.
  • Een huurder in de vrije sector krijgt 10% korting per maand als de verhuurder geen energielabel afgeeft. Dit geldt alleen voor nieuwe huurcontracten.
  • Een appartementencomplex mag een collectief label aanvragen voor het hele complex.
  • Woningen jonger dan 10 jaar moeten ook verplicht een energielabel hebben.
  • Bij oplevering van een nieuw gebouw is een energielabel verplicht.
  • Bij verkoop of verhuur van een woning moet een energielabel weergegeven worden in commerciële advertenties.
  • Het energielabel moet aanwezig zijn bij gebouwen groter dan 500 vierkante meter. bijvoorbeeld winkels en banken.
  • Dit geen gevolgen heeft voor huurwoningen in de sociale sector.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *