Legaliseren handtekening, wat is het en hoe werkt het?

Leestijd: 2 minuten

Vraagt de notaris of een andere instantie om een gelegaliseerde handtekening? Dan moet worden vastgesteld dat de handtekening die gezet is op een officieel document of een akte, ook daadwerkelijk van jou is. Door de legalisatie voorkom je verwarring of onenigheid achteraf. Vooral bij een notariële volmacht is het van belang dat de handtekening gelegaliseerd is.

Free stock photo of businessman, sign, pen, writing

Hoe gaat dat in zijn werk?

Om je handtekening te laten legaliseren ga je naar een notaris. Het maakt niet uit naar welk kantoor je gaat, alle notariskantoren kunnen je hierbij helpen. In het bijzijn van een notaris, of een notarieel medewerker zet je de handtekening. De notaris geeft vervolgens een verklaring dat jouw handtekening ook daadwerkelijk van jou is. Bij het legaliseren van je handtekening zijn de volgende stappen van toepassing:

  1. Je toont je geldig identiteitsbewijs en zet je handtekening in het bijzijn van de notaris of een van de medewerkers.
  2. De notaris verklaart dat je de handtekening in het bijzijn van de notaris hebt gezet.
  3. Er wordt een kopie van je identiteitsbewijs gemaakt. De notaris verklaart dat het legitimatiebewijs is gecontroleerd volgens de regelgeving van het notariaat.
  4. Tot slot stuur je het gelegaliseerde document inclusief de kopie van je identiteitsbewijs met de verklaring op naar de desbetreffende instantie.

Naar de notaris

Voor de afspraak bij de notaris neem je een geldig legitimatiebewijs mee en het document waar je handtekening voor gelegaliseerd moet worden. Het legaliseren van je handtekening is een kleine handeling, maar toch kunnen ook hiervoor de tarieven behoorlijk uiteenlopen. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl vind je een overzicht van de notaristarieven. Vergelijk de kosten en bespaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *