Pensioenfondsen willen investeren in hypotheken

Leestijd: < 1 minuut

Om de kwakkelende woningmarkt een impuls te geven willen institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, investeren in hypotheken. Die conclusie trekt Kees van Dijkhuizen, vicevoorzitter van de bank NIBC, die afgelopen weken in opdracht van minister Stef Blok van Wonen met de financiële sector overlegde.

HYPOTHEEKPORTEFEUILLE MET LAAG RISICO

Van Dijkhuizen adviseert de minister een werkgroep op te richten om deze richting verder te onderzoeken. Hij stelt voor dat het minst risicovolle deel van hypotheekportefeuille – de zogeheten NHG-hypotheken – over te dragen aan een nationale instelling. Die kan dan obligaties plaatsen op de kapitaalmarkt met een overheidsgarantie. Voordeel daarvan is volgens Van Dijkhuizen dat deze obligaties voor pensioenfondsen aantrekkelijk worden en banken hun hypotheken makkelijk en goedkoper kunnen financieren.

Dat zou er dan weer voor moeten zorgen dat een lagere hypotheekrente aangeboden kan worden. Voor Minister Blok is dit interessant omdat dit kan leiden tot herstel van vertrouwen in de woningmarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *