AFM: ‘Banken moeten meer doen bij betalingsproblemen hypotheek’

Leestijd: < 1 minuut

De Autoriteit Financiele Markten stelt dat banken en andere hypotheekverstrekkers meer moeten doen om betalingsproblemen bij klanten met een hypotheek te voorkomen. Dat doen ze nu veel te weinig, aldus de Autoriteit. De AFM laat op Nu.nl weten dat weliswaar de eerste stappen in de juiste richting al zijn gezet, maar dat banken nog veel meer kunnen doen.

Nu.nl stelt dat het aantal huishoudens die in de problemen zijn gekomen met hun hypotheekschuld de laatste tijd flink is gestegen. In januari noteerde het Bureau Krediet Registratie (BKR) nog ruim 77.000 wanbetalers. Dit zijn huiseigenaren die meer dan 4 maanden achterlopen met het betalen van hun hypotheek. Dit aantal steeg in een jaar tijd met bijna een kwart. AFM onderzocht daarom bij 14 hypotheekverstrekkers de aard en de aanpak van de problemen rondom betalingsachterstanden.

AFM stelt een aantal maatregelen voor die banken en hypotheekverstrekkers beter in staat zou moeten stellen hun klanten te behoeden voor betalingsachterstand.

Als preventieve maatregel zouden hypotheekverstrekkers bijvoorbeeld actuele gegevens bij hun klanten moeten opvragen, zoals de recente WOZ-waarde van een woning en het actuele inkomen. Als daaruit een verhoogd risico blijkt, dan zou er een nieuw gesprek moeten plaatsvinden om de hypotheekvorm opnieuw tegen het licht te houden. Zo kunnen hypotheekverstrekkers in vroeg stadium problemen opsporen.

Ook zouden de kredietverstrekkers nog betere betalingsregelingen kunnen treffen. In het geval dat klanten een restschuld houden, zouden banken kunnen overwegen geen rente over deze restschuld te heffen.

(Bron: Nu.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *