Groei hypotheekaanvragen vlakt af

Leestijd: 2 minuten

Na enkele turbulente maanden waarin het aantal hypotheekaanvragen tot een recordhoogte steeg, lijkt de groei nu enigszins af te vlakken. In het derde kwartaal van 2020 registreerde het Hypotheken Data Netwerk (HDN) een groei van 15% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De cijfers vormen nog steeds een flinke stijging ten opzichte van 2019, maar de stijging is een stuk minder groot dan in het tweede kwartaal. Toen ging het nog om een stijging van 40% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Historisch lage hypotheekrente

Het afgelopen jaar is het aantal hypotheekaanvragen uitzonderlijk gestegen. Dit is grotendeels te danken aan de hypotheekrente die eerder dit jaar historisch laag was. Volgens het HDN was bijna twee derde van de aanvragen dit kwartaal bedoeld voor de aankoop van een woning en ruim een derde betrof oversluitingen of een tweede hypotheek.

Dit jaar werden er in het derde kwartaal 72.663 aanvragen gedaan voor de aankoop van een nieuwe woning. Dit is een stijging van 9,4% ten opzichte van dezelfde periode vorige jaar.

Voor het afsluiten van een tweede hypotheek en het oversluiten van de bestaande hypotheek werden 45.892 aanvragen gedaan. Een stijging van 26,7% in vergelijking met 2019.

 

Toegenomen woningwaarde

HDN is een initiatief van diverse hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen en registreert ruim 80 procent van alle hypotheekofferte-aanvragen in Nederland.

Volgens HDN is de gemiddelde woningwaarde sinds vorig kwartaal met 10.000 euro opgelopen naar 387.000 euro. Dat betekent een stijging van 10 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Hypotheekaanvragen starters

In tegenstelling tot Jan Modaal, slagen kopers in het bovensegement er wél in om een woning te kopen. Het aantal starters dat voor een duurdere woning gaat en het aantal bestaande huizenbezitters die een duurdere woning kopen zijn beiden in het derde kwartaal gestegen. Het gaat hierbij om een stijging van respectievelijk 12 en 20 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Deze stijging is grotendeels te danken aan de gunstige omstandigheden dankzij de lage hypotheekrente.

Staat u op het punt om een woning te kopen? De notaris helpt u met het opstellen van de hypotheek- en leveringsakte. Vind nu een notaris bij u in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *