Huizenkoper mag minder lenen in 2015

Leestijd: 2 minuten

Vanaf volgend jaar kan je minder lenen voor de aankoop van een huis. De verhouding tussen het inkomen en de waarde van de woning zal worden verlaagd, net als de maximale hypotheek ten opzichte van het inkomen. Dit vertellen de financieringspercentages die Nibud heeft bepaald voor 2015.

Bij inkomens minder dan 28.000 euro kan er 3 tot 6,5% minder geleend worden. Bij een hoger inkomen is dit percentage tussen de 0,5 en 3 procent lager.
Deze norm heeft niks te maken met de “loan to value” ratio (verlagen van de verhouding tussen de woningwaarde en het bedrag dat geleend mag worden). Deze wordt per jaar verlaagd met één procent richting 100%. Dit jaar staat de ratio nog op 104%, wat vanaf januari 103% zal worden.

hypotheek

Andere berekening

Dit jaar heeft Nibud de maximale financieringslast op een andere manier berekend: Er werd specifiek rekening gehouden met onvermijdbare uitgaven. Denk hierbij aan hoge zorgkosten, of de komst van kinderen. Mensen met een hoger inkomen hebben immers meer budget om dit soort veranderingen op te vangen. Mensen die kunnen bewijzen dat ze geen kostenrisico’s lopen kunnen in aanmerking komen voor een eventuele uitzondering.

Nibud houdt tevens rekening met de koopkracht van gezinnen, net als de hypotheekrente. Doordat deze dit jaar gedaald is zou er meer geleend kunnen worden. Ook zorgt de lagere rente ervoor dat er minder hypotheekrente kan worden afgetrokken. Dit beperkt de leencapaciteit.

 

Minder lenen

Wanneer een Nederlander een gelijke rentestand van 3,25 heeft bereikt kan er met een inkomen van € 30.000 volgend jaar maximaal €137.018 geleend worden. Dit komt uit op een verschil van € 9.464 ten opzichte van vorig jaar. Iemand die een woning koopt met een inkomen van € 50.000 kan volgend jaar € 15.773 minder lenen dan dit jaar. Dit komt neer op een bedrag van € 228.364.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *