Hypotheek doorhalen bij Kadaster, is dat altijd nodig?

Leestijd: 2 minuten

Wanneer is het nodig mijn hypotheek door te halen bij het Kadaster?

Het laten door halen van een hypotheek gebeurt door de notaris en kost geld. Wanneer is het echt nodig en wanneer niet?  De volgende situaties zijn mogelijk:

U verkoopt uw huis
Bij de verkoop van uw huis wordt de hypotheek altijd doorgehaald. Een notaris, gekozen door de koper, regelt de overdracht, lost uw hypotheek af uit de verkoopopbrengst en zorgt voor doorhaling van de hypotheek.

U sluit uw hypotheek over

Bij het oversluiten van een hypotheek wordt de hypotheek ook doorgehaald. De inschrijving bij de oude hypotheekverstrekker (bank) wordt vervangen door de inschrijving bij de nieuwe geldverstrekker. Dit wordt gedaan door de notaris die de nieuwe hypotheekakte regelt.

U lost de hypotheek af

Als u de hypotheek aflost met spaargeld en u verhuist niet dan bent u niet verplicht om de hypotheek te laten doorhalen. Het kan zelfs handig zijn om de inschrijving te laten staan als u later opnieuw geld wilt lenen bij dezelfde geldverstrekker. Zo bespaart u kosten voor een nieuwe hypotheekakte. Gaat u echter de woning verkopen, dan is doorhaling van de hypotheek wel nodig. 

Tip: Als u uw huis verkoopt en u heeft uw hypotheek al afgelost, zoek dan zelf een notaris voor de doorhaling/ royement van uw hypotheek. Doet u dat niet dan regelt de notaris van de koper de doorhaling en heeft u geen invloed op de prijs. Vaak kan het ook online geregeld worden en is een bezoek aan de notaris niet nodig.

Kosten doorhalen hypotheek

Het laten doorhalen / royeren van een hypotheek kost geld. De notaris maakt hiervoor een royementsakte op en regelt de uitschrijving via het Kadaster. Het loont om de tarieven van een aantal notarissen te vergelijken; de prijzen variëren. Deze kosten kunt u fiscaal aftrekken als de rente op de hypotheek ook aftrekbaar was.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *