Liefde in de lockdown

Leestijd: 3 minuten

Een jaar geleden had niemand kunnen bedenken wat voor bizarre tijd zou aanbreken. Maanden vol lockdowns, quarantaines en thuis zitten. Oftewel: de ultieme relatietest. Heeft uw relatie de afgelopen maanden niet alleen stand gehouden, maar is de liefde zelfs sterker geworden? Dan is dit misschien wel het perfecte moment voor de volgende stap!

Voortdurend op elkaars lip zitten is voor iedereen een uitdaging, zelfs onder de beste omstandigheden. Voeg daar nog eens een pandemie en een hoop onzekerheid aan toe en er ontstaat een recept voor een relatietest waar menig realityshow nog een puntje aan kan zuigen. Welkom in het coronatijdperk. Een periode die veel van ons vraagt, maar ons soms ook hele mooie dingen geeft. Nu het maatschappelijk leven tijdelijk op een laag pitje staat, hebben we de kans om des te meer tijd met onze dierbaren door te brengen. 

De volgende stap

Is uw liefde voor elkaar het afgelopen jaar alleen maar gegroeid? Dan bent u misschien wel toe aan een volgende stap. Wanneer u ervoor kiest om te trouwen of om een geregistreerd partnerschap aan te gaan, veranderen er automatisch een aantal zaken. De relatie die u met elkaar bent aangegaan, wordt nu ook wettelijk gezien als een partnerschap. Dit heeft onder meer invloed op uw bezittingen, uw financiële situatie en eventuele (toekomstige) kinderen.

Bezittingen en schulden

In Nederland trouwt men tegenwoordig automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent kort gezegd dat alles wat u voor het huwelijk alleen hebt opgebouwd qua vermogen, bezittingen of schulden van u persoonlijk blijft. Alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk ontstaan zijn van u samen, behalve erfenissen en schenkingen, die blijven altijd van u persoonlijk. 

U kunt ervoor kiezen om deze voorwaarden te veranderen. Stel u ontvangt een grote erfenis. U wilt dat uw partner hier volledige zeggenschap over als er iets met u zou gebeuren. Dit kunt u vast laten leggen in de huwelijkse voorwaarden. De notaris kijkt graag met u mee naar uw wensen en adviseert u over de mogelijkheden. 

Kinderen

Heeft dit jaar u aan het denken gezet over gezinsuitbreiding of is er al een kleintje onderweg? Ook dan verandert er het een en ander wanneer u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. 

Bij een huwelijk tussen een man en een vrouw wordt u beiden automatisch erkend als ouder en is het gezamenlijk gezag direct geregeld. Bij een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen is het ouderlijk gezag afhankelijk van de situatie. 

Heeft u of uw partner al kinderen uit een eerdere relatie? Dan is het verstandig om zaken als het ouderlijk gezag, de voogdij én het testament goed te regelen.

Een bezoek aan de notaris

Wilt u uw liefde officieel vast laten leggen, dan is een bezoekje aan de notaris dus geen overbodige luxe. Met onze handige samenlevingscheck ontdekt u direct welke onderwerpen voor u en uw partner relevant zijn. Zo weet u zeker dat u geen belangrijke regelzaken over het hoofd ziet en kunt u met een gerust hart aan uw leven samen beginnen. 

Doe de samenlevingscheck


Wilt u direct een afspraak maken bij de notaris? Vind eenvoudig en snel een notaris bij u in de buurt:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *