Nu geopend! 0882424611 Mail ons

Oprichten vereniging

Heb jij een bepaald doel voor ogen dat je wil bereiken in samenwerking met anderen? Bijvoorbeeld om samen te sporten of dat bepaalde woongebied te verbeteren? Dan kun je ervoor kiezen om een vereniging op te richten. Op deze manier kun je jouw doel of wens bereiken.

Soorten verenigingen

Er zijn twee soorten verenigingen. Een vereniging met volledige of met beperkte rechtsbevoegdheid. In het geval van volledige rechtsbevoegdheid ben je als bestuurder in principe niet aansprakelijk voor de verplichtingen met je privévermogen. Met een beperkte rechtsbevoegdheid ben je als bestuurder aansprakelijk voor de verplichtingen met je privévermogen. Wil je deze aansprakelijkheid beperken dan kun je de vereniging inschrijven in het Handelsregister. De vereniging kan dan niets erven en geen registergoederen verkrijgen. Je bent echter nog wel aansprakelijk met je privévermogen. 

Wat heb je nodig voor oprichten vereniging?

Heb je gekozen voor een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid dan is een oprichtingsakte nodig. Die wordt vastgelegd door de notaris. Wat staat er in een oprichtingsakte:

  • De naam en vestigingsplaats
  • Het doel
  • Verplichtingen van de leden
  • Wijze waarop de algemene vergadering bijeen wordt geroepen
  • Regels voor benoeming en ontslag bestuurders
  • Bestemming van het overschot na ontbinding

Deze gegevens zijn de statuten van de vereniging. Als je deze wil laten wijzigen dan moet je dit laten doen door de notaris. 

Notarissen vergelijken

Wil jij een vereniging oprichten? Vergelijk dan de notaristarieven voor het oprichten van een vereniging en vraag gratis offertes aan. 

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344