Stel uw vraag 088 24 24 611
Maandag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Trouwen of samenlevingscontract

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Er zijn verschillende manieren om uw liefde vast te leggen. Er zijn mensen die al hun hele leven dromen van hun trouwdag en anderen vinden het voldoende om afspraken met de partner vast te leggen in een samenlevingscontract. Beiden hebben zo hun voordelen, maar wat zijn precies de verschillen?

Trouwen

Met ingang van 1 januari 2018 is de wet aangepast en trouwen echtparen in beperkte gemeenschap van goederen. U kunt wel zelf afwijkende afspraken maken en laten vastleggen bij de notaris.

Wat betekent dit vanaf 2018?-

  • Vermogen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd, is van u samen.- 
  • Bezittingen of schulden van vóór het huwelijk blijven privé-eigendom en vallen niet in de gezamenlijke boedel.- 
  • Schenkingen, giften en erfenissen blijven persoonlijk bezit, of ze nu voor of tijdens het huwelijk zijn ontvangen.

Dit zou u anders kunnen regelen in de huwelijkse voorwaarden.

Bekijk tarieven huwelijkse voorwaarden >>

Samenlevingscontract

Bij een samenlevingscontract heeft u alleen verplichtingen naar elkaar die u zelf heeft laten opstellen. U bent niet automatisch elkaars erfgenamen en u heeft geen onderhoudsplichten tegen over elkaar. U maken zelf de afspraken en leggen deze in het contract vast bij de notaris. Wilt u wel elkaars erfgenamen zijn, leg dit dan vast in een testament.

Bekijk tarieven samenlevingscontract >>

Gezag kinderen

Worden er kinderen geboren dan heeft de vader alleen in het geval van een huwelijk automatisch gezag over het kind. Met een samenlevingscontract moet de vader het kind eerst erkennen en vervolgens samen met de moeder het gezamenlijk gezag laten registreren.

Samenlevingscontract ontbinden

Een samenlevingscontract is simpel te ontbinden. Het enige wat u hoeft te doen, is elkaar een aangetekende brief te sturen waarin u duidelijk maakt dat het contract ontbonden wordt. Bij een huwelijk moet u een verzoek indienen bij de rechtbank en moet er een advocaat bij betrokken worden. Na een echtscheiding kan er sprake zijn van partneralimentatieplicht. In geval van een samenlevingscontract is dit niet standaard aan de orde. U kunt hier samen wel afspraken over maken en laten vastleggen in het contract.

Kosten 

Beide samenlevingsvormen laat u opstellen bij de notaris. De kosten kunnen erg uiteen lopen omdat de notarissen hun eigen tarieven mogen bepalen.
DeGoedkoopsteNotaris.nl heeft alle tarieven voor u verzameld en u kunt bij meerdere notarissen een offerte opvragen voor uw specifieke wensen.

Bekijk notaristarieven samenlevingscontract »