Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 13:00 tot 17:00
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Samenlevingscontract

Leestijd
6 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Wanneer u gaat samenwonen is er wettelijk gezien nog niets geregeld. Met een samenlevingscontract voorkomt u onenigheid op enig punt in de relatie. Het zorgt voor duidelijkheid over uw rechten en plichten. U kunt dit bij de notaris laten vastleggen – iets dat in sommige gevallen zelfs een vereiste is.

Wij bespreken de volgende onderwerpen:

Wat is een samenlevingscontract?

Een notarieel samenlevingscontract is een overeenkomst waarin u samen met uw partner afspraken vastlegt zodra u gaat samenwonen. Zo regelt u bij de notaris officieel al uw zaken, voor het geval er onverhoopt iets verandert met betrekking tot uw samenleving. Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan is dan niet nodig. Uw burgerlijke staat verandert in dit geval ook niet - deze blijft ongehuwd.

In een samenlevingsovereenkomst legt u de volgende afspraken vast:

• De verdeling van de kosten in het huishouden (bijvoorbeeld boodschappen, kleding en woonlasten).
• De bankrekening(en).
• Bezittingen en schulden (de verdeling tussen gemeenschappelijk en apart eigendom).
• Een regeling als u uit elkaar gaat.
• De verdeling van de kosten als u kinderen verzorgt en opvoedt.
• Een regeling wanneer uw partner komt te overlijden.

Wat zijn de voordelen van een samenlevingscontract?

Natuurlijk kunt u zelf een samenlevingscontract opstellen, maar wanneer u zelf een notaris inschakelt ontvangt u ook notarieel advies over uw persoonlijke situatie en ziet u niets over het hoofd. Een samenlevingscontract levert u meer voordelen op, waaronder veel belastingvoordeel. Met dit contract bent u namelijk ook automatisch fiscale partners van elkaar. Fiscaal partnerschap houdt in dat u samen belastingaangifte doet en daarmee bepaalde inkomsten en aftrekposten zelf kunt verdelen. De verdeling maakt niet uit, als het geheel altijd maar uitkomt op 100%.

Op voordelen samenlevingscontract leest u welke voordelen een notarieel samenlevingscontract u oplevert.

Wat zijn de nadelen van een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract brengt een enkel nadelen met zich mee. Zo ben je niet elkaar erfgenaam. Ook heb je niet direct recht op het pensioen van uw partner dat is opgebouwd sinds jullie samenwonen. Daarnaast ben je gemiddeld 400 euro kwijt voor het opstellen van een samenlevingscontract.

Wanneer is een notarieel samenlevingscontract mogelijk?

Om in aanmerking te komen voor een samenlevingscontract, moet u beiden aan de volgende voorwaarden voldoen:

• U bent minimaal 18 jaar oud.
• U mag niet onder curatele staan.

Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan kunt u ervoor kiezen om de afspraken die u samen wilt maken op informele wijze vast te leggen. Houd er rekening mee dat dit contract niet rechtsgeldig is en dat u hiermee niet in aanmerking komt voor financiële voordelen, zoals een partnerpensioen.

Wilt u een samenlevingscontract opstellen met uw buitenlandse partner? Uw partner heeft dan een verblijfsvergunning nodig. De voorwaarden die hiervoor gelden zijn per nationaliteit verschillend. Meer informatie kunt u vinden op de websites van Rijksoverheid of IND. U kunt eventueel uw notaris vragen het samenlevingscontract in het Engels op te stellen.

Wat kunt u niet vastleggen in een samenlevingscontract?

Allereerst kunt u in een samenlevingscontract niet vastleggen wie de ouderlijke verantwoordelijkheid over een kind. Ook kunt u niet vastleggen wat er gebeurt wanneer iemand overlijdt.

Hoe lang is een samenlevingscontract geldig?

Een samenlevingscontract kan worden afgesloten voor de duur van de ongehuwde samenwoning, ofwel voor onbepaalde tijd. Met andere woorden, het samenlevingscontract kan worden opgesteld voor een bepaalde termijn of voor onbepaalde tijd, afhankelijk van de wensen en behoeften van de partners.

Is het handig bij het afsluiten van een hypotheek?

Het is niet verplicht, maar als u samen een huis koopt is het verstandig een samenlevingscontract af te sluiten. Met een samenlevingscontract regelt u met een verblijvingsbeding dat een van u in het huis kan blijven wonen als de ander komt te overlijden. Daarnaast wordt u elkaars fiscale partner, waardoor u de hypotheekrente zelf kunt verdelen. Zo kunt u de hypotheekrente zo gunstig mogelijk aftrekbaar maken.

Wat is het verschil tussen trouwen, een samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap?

Een geregistreerd partnerschap is bijna hetzelfde als trouwen. In vergelijking met een geregistreerd partnerschap/huwelijk brengt een samenlevingscontract minder verplichtingen met zich mee:

• Bij een samenlevingscontract kiest u zelf de verplichtingen naar elkaar die u wilt laten opstellen.
• U bent niet automatisch elkaars erfgenamen, tenzij u dit vastlegt in een testament.
• U heeft geen onderhoudsplichten tegenover elkaar, tenzij u dit anders laat vastleggen in het contract.

Een samenlevingscontract kunt u makkelijk omzetten in een geregistreerd partnerschap of een huwelijk. De wettelijke gemeenschap van goederen geldt dan automatisch. Wilt u dit niet, dan kunt u de dit aanpassen door middel van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Deze voorwaarden worden opgenomen in het huwelijksgoederenregister. De notaris helpt u hierbij - u kunt bijvoorbeeld de afspraken die in het samenlevingscontract zijn gemaakt, overnemen.

U bent automatisch fiscaal partners als u trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of bij een notarieel samenlevingscontract. Ga naar fiscaal partnerschap voor meer informatie daarover.

Hoe werkt een samenlevingscontract ontbinden?

Als u samen met uw partner een samenlevingscontract hebt op laten stellen bij een notaris, maar u gaat uit elkaar, dan wilt u het contract ontbinden. In het samenlevingscontract neemt u op wanneer het contract eindigt. Vaak staat er in vermeld dat de overeenkomst eindigt bij:

1. Einde relatie

2. Overlijden

3. Huwelijk

Bij het beëindigen moet u zich houden aan de afspraken die in het contract zijn vastgelegd. 

Op onze site vindt u hoe u eenvoudig een samenlevingscontract kunt ontbinden of beëindigen

Wat kost een samenlevingscontract?

De kosten van een samenlevingscontract kunnen erg verschillen. Dat hangt ook van de notaris af, deze bepaalt zijn eigen tarief. Op onze site leggen wij uit waarom deze kosten zo uiteen lopen. Kijk naar kosten samenlevingscontract.

Wij raden u aan om alle tarieven van de notarissen goed te vergelijken – zo bespaart u al snel honderden euro’s. In de vergelijker van deGoedkoopsteNotaris.nl kunt u eenvoudig alle notaristarieven voor een samenlevingscontract vergelijken.

Waar stel ik een samenlevingscontract op?

Een notarieel en rechtsgeldig samenlevingscontract kan uitsluitend een notaris opstellen. Toch zijn er verschillende aanbieders die als tussenpersoon kunnen fungeren. Zo biedt de ING bank een Notarisservice aan. Indien u een hypotheek bij de ING afsluit. Dan betaalt u een vast bedrag voor al uw notariskosten.

Andere coöperaties die een notarisservice aanbieden:

• DELA - NotarisService
• Nunotariaat.nl
• De Hypotheker - Jazeker Notarisservice
• Lloyds Bank - Excellent Notarisservice
• Vereniging Eigen Huis - Nationale Notaris

Voorheen behoorde ook de HEMA tot dit rijtje - deze is sinds 2021 gestopt met het aanbieden van notariële diensten. Ook Kruidvat biedt geen notarisservice meer aan.

Online samenlevingscontract opstellen

Soms kunt u via een online vragenlijst alvast zelf een online akte opstellen. Dit scheelt een gesprek met de notaris en dat scheelt in de kosten. De ondertekening blijft wel altijd bij de notaris zelf - geheel online een samenlevingscontract opstellen is dus niet mogelijk.

Samenlevingscheck

Als u gaat samenwonen is het verstandig enkele afspraken op papier te zetten. Wilt u weten of een samenlevingscontract voor uw situatie de beste oplossing is? Bij deGoedkoopsteNotaris.nl kunt u de samenlevingscheck online doen. Wij maken het u makkelijk.

Vergelijk nu tarieven samenlevingscontract »