Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 13:00 tot 17:00
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Verborgen gebreken

Leestijd
3 minuten

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

Bij de aankoop van een woning gaat u ervan uit dat u het huis normaal kunt gebruiken. Wanneer er sprake is van (verborgen) gebreken kan het voorkomen dat dit niet het geval is. Als blijkt dat het huis dat u gekocht heeft (verborgen) gebreken heeft kunt u in sommige gevallen de schade verhalen op de verkoper. Indien de verkoper u voor de aankoop op de hoogte heeft gesteld van de gebreken kan dit bijvoorbeeld niet. 

De verkoper heeft een mededelingsplicht

De verkoper is verplicht om u te laten weten of de woning gebreken heeft en welke gebreken dit zijn. Wanneer de gebreken duidelijk zichtbaar zijn en u deze zelf gelijk kunt zien, hoeft de verkoper deze niet apart te benoemen. Wanneer er sprake is van verborgen gebreken kan het zo zijn dat de verkoper niet van deze gebreken af wist. Het is namelijk niet altijd makkelijk om deze gebreken te achterhalen. Mocht u na de aankoop toch verborgen verbreken ontdekken kunt u de verkoper de kans geven om de schade te herstellen. Wanneer de verkoper dit weigert, kunt u proberen om de schade op hem te verhalen.

De koper heeft een onderzoeksplicht

Als koper heeft u een onderzoeksplicht. Er wordt van u verwacht dat u de duidelijke gebreken zelf opneemt en hier afspraken over maakt. Wanneer u van plan bent de woning te verbouwen, bent u verplicht om bij de gemeente na te vragen of dit mogelijk is. Als u zeker wilt weten dat u niks over het hoofd heeft gezien, kunt u een bouwtechnische keuring aanvragen. 

Verborgen gebreken na de overdracht

Blijkt dat er na de overdracht toch nog sprake is van gebreken, kunt u verhaal halen bij de verkopende partij. Of de verkoper dan nog aansprakelijk is, heeft met een aantal factoren te maken.
Zo moet u zelf genoeg onderzoek gedaan hebben. U mag er namelijk niet vanuit gaan dat de verkopende partij alles heeft aangegeven. Dit is zeker het geval wanneer de gebreken duidelijk zichtbaar zijn. Wanneer u het niet zelf onderzocht heeft, wordt het moeilijker om de verkoper aansprakelijk te stellen. 

Er is sprake van bedrog

Wanneer duidelijk wordt dat de verkoper een aantal gebreken bewust verzwegen heeft of gelogen heeft over een aantal gebreken, is er sprake van bedrog en kunt u de verkoper aansprakelijk stellen. Wanneer u de verkoper aansprakelijk wilt stellen, moet dit formeel gebeuren. Dit kan bijvoorbeeld middels een aangetekende brief met ontvangstbevestiging. Het is de bedoeling dat u dit zo snel mogelijk doet nadat u de gebreken heeft ontdekt. Als de verkoper weigert om mee te werken aan het verhelpen van de gebreken, kunt u naar de rechter stappen. Bij de rechter kunt u de medewerking van de verkopende partij laten afdwingen. 

Clausules

In sommige gevallen wordt er in de koopovereenkomst een ouderdomsclausule opgenomen. In deze clausule wijst de verkoper de koper erop dat er sprake is van een oudere woning en dat de koper niet dezelfde verwachtingen van het huis mag hebben als van een nieuwe woning.
Daarnaast wordt er regelmatig een niet-zelfbewoningsclausule opgenomen in de koopovereenkomst. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval wanneer er sprake is van een voormalige huurwoning. De verkoper geeft in deze clausule aan dat hij het huis zelf niet bewoond heeft en daardoor niet op de hoogte is van de staat van de woning.
Het doel van deze clausules is om de aansprakelijkheid van de verkoper te beperken of uit te sluiten. In hoeverre dit mogelijk is, hangt af van de exacte inhoud van de clausules. 

Naar de notaris

Wanneer u besloten heeft om een huis te kopen, moet u deze officieel op uw naam laten zetten. Hiervoor dient u een afspraak te maken bij de notaris. Wanneer de notaris de leveringsakte heeft ingediend bij het Kadaster staat de woning officieel op uw naam. Wanneer u de woning middels een hypotheek financiert, dient u ook de hypotheek officieel te laten inschrijven. Dit kan bij de notaris middels de hypotheekakte.
Notariskantoren mogen zelf hun tarieven bepalen. Het is daarom verstandig om de verschillende tarieven vooraf met elkaar te vergelijken aan de hand van een aantal offertes.

Notaristarieven hypotheek- en leveringsakte »