vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Dit betekent trouwen voor uw vermogen en schulden

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Vanaf 2018 gelden er nieuwe huwelijksregels. U trouwt namelijk niet meer automatisch in algehele gemeenschap van goederen, maar in beperkte gemeenschap van goederen. Dat is meer van deze tijd, dus de regels zijn gemoderniseerd. In sommige gevallen is het toch nog fijn om een bezoek aan de notaris te brengen.

Dit betekent het voor jouw vermogen, bezittingen of schulden

Per 1 januari 2018 trouwt u niet meer standaard in algehele gemeenschap van goederen. U bent dan automatisch in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd. Dat betekent dat alles wat u voor het huwelijk alleen hebt opgebouwd qua vermogen, bezittingen of schulden bij de oorspronkelijke eigenaar blijft. Als u bijvoorbeeld al een koophuis had, dan wordt u niet automatisch een gezamenlijke eigenaar. Betekent ook dat u niet hoeft op te draaien voor de schuld van uw partner. 

Dit betekent het voor erfenissen en schenkingen

Erfenissen en schenkingen (zowel voor als tijdens het huwelijk) die alleen voor u zijn blijven ook van u. Dat betekent dat u geen kosten hoeft te maken voor de notaris om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Het betekent wel dat alle bezittingen en schulden die vòòr het huwelijk van jullie samen waren (én tijdens het huwelijk van jullie samen zijn) in de gemeenschap van goederen vallen.

Wanneer is het handig om huwelijkse voorwaarden op te stellen?


1. Ik wil toch alles delen met mijn partner

Wilt u toch graag alles met elkaar delen? Dan moet u vooralsnog naar de notaris om vast te leggen dat jullie in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen.
Er ligt een wetsvoorstel dat u dit kosteloos bij de ambtenaar van burgerlijke stand kunt doen.

2. Ik heb een eigen bedrijf

Als u elkaar beter wilt beschermen tegen ondernemersrisico kunt u alsnog huwelijkse voorwaarden opstellen. Een schuldeiser van het bedrijf kan zich namelijk uiteindelijk op de gezamenlijke bezittingen verhalen als er geen huwelijkse voorwaarden zijn. Een bedrijf dat tijdens het huwelijk wordt gestart, valt volgens de nieuwe huwelijksregels in de gemeenschap van goederen en moet bij scheiding worden gedeeld.

3. Ik wil mijn pensioen niet 50-50 delen bij scheiden

De nieuwe huwelijksregels hebben geen gevolgen voor pensioenen. De wet gaat ervan uit dat u het ouderdomspensioen, dat u tijdens het huwelijk opbouwt, bij scheiding fifty-fifty deelt. Wilt u dat niet dan kunt u dat regelen in de huwelijkse voorwaarden of in een echtscheidingsconvenant.

Een notaris voor huwelijkse voorwaarden »