vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Algemeen

derdengeldrekening van de notaris

Leestijd
2 minuten

Categorie
Algemeen

Zoek Notarissen »

Wat is een derdengeldrekening notaris?

Wettelijk gezien is een notaris verplicht één of meer derdengeldrekeningen ook wel kwaliteitsrekening genoemd, aan te houden.Op zo'n rekening staat geld dat derden aan de notaris hebben toevertrouwd voor het werk dat de notaris verricht en waaruit een betalingsverplichting volgt van de ene partij aan de andere partij. Denk aan de koop van een woning waarbij er geld stromen lopen tussen de koper, de bank en de verkoper.

Met een derdengeldrekening zijn de gelden van cliënten gescheiden van het eigen vermogen van het notariskantoor. Zo zijn deze gelden beschermd tegen oneigenlijk gebruik of een faillissement.

Hoe lang mag geld op een derdengeldenrekening staan?

Geld dat binnenkomt op de derdengeldenrekening van de notaris mag niet langer op de rekening staan dan nodig is voor het nakomen van de betaalafspraak.

Hoe lang duurt het voor je geld krijgt van notaris?

Is uw woning verkocht, dan wilt u het geld natuurlijk zo snel mogelijk na de overdracht op uw rekening hebben staan. Bij de meeste notarissen gebeurt dat binnen 1 of 2 werkdagen. Bij de betaling is de notaris gebonden aan wet- en regelgeving.

Faillissement notaris

In de wet is geregeld dat het geld dat op deze rekening staat, is afgescheiden van het eigen vermogen van de notaris. Dat geld valt dus buiten een eventueel faillissement van de notaris. Zonder deze bijzondere wettelijke bepaling zouden cliënten die geld op de rekening van de notaris hebben gestort, bij faillissement van de notaris hun geld mogelijk (deels) kwijt zijn.

Notaris is geen bank

Omdat het met deze bijzondere bepaling in de wet is geregeld mag de derdengeldenrekening alleen worden gebruikt voor geldverkeer waarbij de notaris direct betrokken is. Dat houdt in dat de notaris werkzaamheden heeft verricht waaruit een betalingsverplichting voor een partij aan zijn wederpartij voortvloeit. Dus bijvoorbeeld de verplichting van de koper om de koopprijs te betalen. In andere gevallen mag de notaris geen geld op zijn rekening ontvangen.

Notariskosten koop huis »