Maandag vanaf 09:00 weer geopend 0882424611 Mail ons  of  bel mij terug

Recherche kosten en kadasterkosten hetzelfde?

Recherchekosten en kadasterkosten zijn niet hetzelfde. Het zijn beide wel kosten die het kadaster via de notaris in rekening brengt. Wanneer u een huis koopt wordt dat door de notaris officieel gemaakt middels het opstellen van een hypotheek en leveringsakte. De notaris kijkt dan in het kadaster wie het huis op naam heeft. Ook wordt gekeken of er al hypotheken gevestigd zijn. 

Recherchekosten

De notaris moet het kadaster betalen voor deze inzagen die de notaris doet. Deze inzagen worden ook wel recherches genoemd. Een recherche is de inzage in het kadaster (de openbare registers). De notaris doet 3x inzage. Bij binnenkomst van het dossier, vlak voor het tekenen van de akte en een dag nadat de akte is getekend om te zien of de akte goed is ingeschreven.  

Kadasterkosten

De kadasterkosten zijn de kosten die het kadaster rekent voor het inschrijven van de akte zelf. Dit is vaak € 78,50 (digitaal maar niet in alle gevallen mogelijk) of € 137,50

In de offerte gaat de notaris meestal uit van de lagere kadasterkosten voor een digitale inschrijving. Vaak is pas achteraf duidelijk of dat ook via deze weg kan worden ingeschreven. 

Op de factuur van de notaris ziet u altijd het daadwerkelijk door het kadaster aan de notaris berekende bedrag 1 op 1 terugkomen. 

De kadasterkosten zijn bij elke notaris gelijk maar de tarieven voor de dienstverlening van de notaris verschillen. Het is dan ook de moeite waard bij een aantal notarissen een offerte op te vragen. U kunt zo kosten besparen.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344