Nu geopend! 0882424611 Mail ons
Huis Kopen?

Kosten Koper

Wanneer u een huis gaat kopen, komen hier vaak veel kosten bij kijken. Misschien heb je wel eens k.k. zien staan achter de vraagprijs van een woning. k.k. staat voor kosten koper. Wat houden de kosten koper precies in en wat betekent dit voor de koper en verkoper?

Kosten koper

Kosten koper zijn de kosten die u als koper moet betalen. Als achter de vraagprijs k.k. staat dan weet u dat de kosten koper niet bij de vraagprijs in zitten en dat u deze nog naast de vraagprijs moet gaan betalen. De kosten koper moet u in 2018 van uw eigen geld betalen. U mag ze niet meer meefinancieren in de hypotheek. In 2018 kunt u maximaal 100 procent van de marktwaarde van de woning lenen. Dat betekent dat alle kosten die daarbij komen uit eigen geld betaald moeten worden. De kosten koper bestaan uit:

Let op! Aanvraagkosten van Nationale Hypotheek Garantie, bouwrente en taxatiekosten worden ook vaak als kosten koper benoemd. Dit zijn wel bijkomende kosten, maar deze vallen officieel niet onder het begrip kosten koper. 

Vrij op naam

Wanneer een huis vrij op naam (V.O.N.) is dan zijn de kosten koper of bij de prijs in berekend of neemt de verkoper deze kosten op zijn rekening. Dit gebeurt vaak bij nieuwbouwhuizen of wanneer de verkoper de prijs van de woning aantrekkelijker wil maken. 

Bereken de kosten koper

U wilt natuurlijk graag weten waar u aan toe bent bij het kopen van een huis. Zeker omdat de kosten die u maakt voor de kosten koper uit spaargeld betaald moet worden. Gelukkig zijn de kosten koper gemakkelijk zelf te berekenen. Eerst berekent u de overdrachtsbelasting, dit is 2% van de woningprijs (bij bedrijfspanden 6%), en hier telt u weer de notaris- en kadasterkosten bij op. Het kadaster rekent vaste kosten voor het inschrijven van de akte. Maar de notariskosten voor het maken van de hypotheekakte en de kadasterkosten kunnen per notariaat flink verschillen, via DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u de prijzen van notariskantoren vergelijken en de beste match vinden. Hierdoor kan u veel geld besparen!

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344