Open van 08:30 tot 21:00 088-2424611 Mail ons

Verborgen gebreken

Bij de aankoop van een woning ga je ervan uit dat je het huis normaal kunt gebruiken. Wanneer er sprake is van (verborgen) gebreken kan het voorkomen dat dit niet het geval is. Als blijkt dat het huis dat je gekocht hebt (verborgen) gebreken heeft kun je in sommige gevallen de schade verhalen op de verkoper. Indien de verkoper je voor de aankoop op de hoogte heeft gesteld van de gebreken kan dit bijvoorbeeld niet. 

De verkoper heeft een mededelingsplicht

De verkoper is verplicht om je te laten weten of de woning gebreken heeft en welke gebreken dit zijn. Wanneer de gebreken duidelijk zichtbaar zijn en je deze zelf gelijk kunt zien, hoeft de verkoper deze niet apart te benoemen. Wanneer er sprake is van verborgen gebreken kan het zo zijn dat de verkoper niet van deze gebreken af wist. Het is namelijk niet altijd makkelijk om deze gebreken te achterhalen. Mocht je na de aankoop toch verborgen verbreken ontdekken kun je de verkoper de kans geven om de schade te herstellen. Wanneer de verkoper dit weigert, kun je proberen om de schade op hem te verhalen.

De koper heeft een onderzoeksplicht

Als koper heb je een onderzoeksplicht. Er wordt van je verwacht dat je de duidelijke gebreken zelf opneemt en hier afspraken over maakt. Wanneer je van plan bent de woning te verbouwen, ben je verplicht om bij de gemeente na te vragen of dit mogelijk is. Als je zeker wilt weten dat je niks over het hoofd hebt gezien, kun je een bouwtechnische keuring aanvragen. 

Verborgen gebreken na de overdracht

Blijkt dat er na de overdracht toch nog sprake is van gebreken, kun je verhaal halen bij de verkopende partij. Of de verkoper dan nog aansprakelijk is, heeft met een aantal factoren te maken.
Zo moet je zelf genoeg onderzoek gedaan hebben. Je mag er namelijk niet vanuit gaan dat de verkopende partij alles heeft aangegeven. Dit is zeker het geval wanneer de gebreken duidelijk zichtbaar zijn. Wanneer je het niet zelf onderzocht hebt, wordt het moeilijker om de verkoper aansprakelijk te stellen. 

Er is sprake van bedrog

Wanneer duidelijk wordt dat de verkoper een aantal gebreken bewust verzwegen heeft of gelogen heeft over een aantal gebreken, is er sprake van bedrog en kun je de verkoper aansprakelijk stellen. Wanneer je de verkoper aansprakelijk wilt stellen, moet dit formeel gebeuren. Dit kan bijvoorbeeld middels een aangetekende brief met ontvangstbevestiging. Het is de bedoeling dat je dit zo snel mogelijk doet nadat je de gebreken hebt ontdekt. Als de verkoper weigert om mee te werken aan het verhelpen van de gebreken, kun je naar de rechter stappen. Bij de rechter kun je de medewerking van de verkopende partij laten afdwingen. 

Clausules

In sommige gevallen wordt er in de koopovereenkomst een ouderdomsclausule opgenomen. In deze clausule wijst de verkoper de koper erop dat er sprake is van een oudere woning en dat de koper niet dezelfde verwachtingen van het huis mag hebben als van een nieuwe woning.
Daarnaast wordt er regelmatig een niet-zelfbewoningsclausule opgenomen in de koopovereenkomst. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval wanneer er sprake is van een voormalige huurwoning. De verkoper geeft in deze clausule aan dat hij het huis zelf niet bewoond heeft en daardoor niet op de hoogte is van de staat van de woning.
Het doel van deze clausules is om de aansprakelijkheid van de verkoper te beperken of uit te sluiten. In hoeverre dit mogelijk is, hangt af van de exacte inhoud van de clausules. 

Naar de notaris

Wanneer je besloten hebt om een huis te kopen, moet je deze officieel op jouw naam laten zetten. Hiervoor dien je een afspraak te maken bij de notaris. Wanneer de notaris de leveringsakte heeft ingediend bij het Kadaster staat de woning officieel op jouw naam. Wanneer je de woning middels een hypotheek financiert, dien je ook de hypotheek officieel te laten inschrijven. Dit kan bij de notaris middels de hypotheekakte.
Notariskantoren mogen zelf hun tarieven bepalen. Het is daarom verstandig om de verschillende tarieven vooraf met elkaar te vergelijken aan de hand van een aantal offertes.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344