Nu geopend! 088-2424611 Mail ons  of  bel mij terug

Startershypotheek

Ga je voor het eerst een woning kopen, dan word je een starter op de woningmarkt genoemd. 

Hypotheekvormen starters

De lineaire- en de annuïteitenhypotheekvorm worden beiden ook wel een startershypotheek genoemd. Als je voor het eerst een woning koopt kun je alleen de rente van je inkomstenbelasting aftrekken als je kiest voor een van deze twee hypotheekvormen. De overheid heeft dit in 2013 bepaald.

Verschil startershypotheek en starterslening

Sommigen halen de termen startershypotheek en starterslening nog wel eens door elkaar. Een starterslening is een extra hypotheek die je via de gemeente en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) afsluit en kun je aanvragen wanneer het bedrag dat je maximaal kunt lenen niet genoeg is om de aankoop van je droomwoning te financieren. Je leent dus een extra bedrag bij de gemeente en het SVn in plaats van bij bank.

Hoe werkt een starterslening?

De eerste 3 jaar betaal je geen rente en aflossing over de starterslening. Per gemeente verschillen de regels wel wat (denk aan de maximale koopsom en de maximale lening). Heb je interesse in een starterslening, neem dan contact op met jouw gemeente of bereken eerst bij het SVn hoeveel starterslening je kunt krijgen.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Een andere regeling om starters op de woningmarkt tegemoet te komen is de Nationale Hypotheek Garantie. Dit is een garantie die aan de bank wordt afgegeven door de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Zo loopt de bank, waar jij je hypotheek afsluit, minder risico. Door het verminderde risico voor de bank, kan deze een lager rentepercentage bieden.

Mogelijkheden starterslening in combinatie met NHG hypotheek?

Bij de meeste banken is het mogelijk om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten in combinatie met een starterslening.

Notaris voor startershypotheek

Het is tijd om de notaris in te schakelen wanneer je hebt besloten het huis te kopen en je het eens bent geworden over de prijs. De gemaakte afspraken moeten door de notaris worden vastgelegd in een koopakte. Ga je samen in het huis wonen, dan kun je bij de notaris ook een samenlevingscontract opstellen.

Waar heb je de notaris nog meer voor nodig?

Leveringsakte

In de leveringsakte, ook wel transportakte genoemd worden alle voorwaarden van de koop van de woning vastgelegd. Voordat de transportakte kan worden gepasseerd zoekt de notaris uit of je als eigenaar van de woning kan worden ingeschreven in het Kadaster. Dit kan alleen wanneer er geen beslagen of andere rechten zijn gevestigd op de woning. De kosten voor het opstellen van een leveringsakte verschillen per notaris en lopen zeer uiteen. Je kan op onze website alle tarieven vergelijken.

Hypotheekakte

In de hypotheekakte staan de afspraken tussen jou en de geldverstrekker beschreven. Zo wordt de woning, oftewel het onderpand beschreven en de totale schuld vastgelegd. Ook staan de overige voorwaarden van de hypotheek, zoals het rentepercentage, de aflossing en een eventuele boete bij tussentijdse aflossing beschreven. De kosten voor een hypotheekakte lopen behoorlijk uiteen. Dat komt omdat notarissen zelf de tarieven bepalen. Zo betaal je dus bij de ene notaris veel meer dan bij de ander. Door het vergelijken van notaris kosten kan je besparen op de kosten van een hypotheekakte. Het gaat al snel om honderden euro's.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344