Nu geopend! 088-2424611 Mail ons  of  bel mij terug

Hypotheekrecht

Als je jouw droomhuis hebt gevonden sluit je in de meeste gevallen een lening bij de bank af om het huis te kunnen kopen. Met het afsluiten van de hypotheek geef je de bank het recht van hypotheek. Kort gezegd betekent dat, dat het huis als onderpand dient om de geldverstrekker zekerheid te bieden dat hij het geleende geld weer van je terug krijgt. Als je niet tijdig aan de betalingsverplichtingen voldoet mag de bank jouw woning verkopen.

Vastleggen recht van hypotheek

Het recht van hypotheek moet officieel vast gelegd worden:

  • De notaris dient het hypotheekrecht in een akte vast te leggen.
  • Deze akte moet worden ingeschreven in de registers van het Kadaster. 

De akte wordt ingeschreven in het Kadaster om ervoor te zorgen dat eventuele andere financiers op de hoogte zijn van het feit dat er een hypotheekrecht is gevestigd op het onderpand.

Kosten hypotheekrecht

De kosten die gepaard gaan met het afsluiten van een hypotheek zijn voor jouw rekening, zo ook de kosten voor het vastleggen van het hypotheekrecht. Deze kosten zijn echter wel eenmalig fiscaal aftrekbaar.

Hypotheek aflossen

Wil je binnenkort je hypotheek volledig aflossen? Dat betekent niet automatisch dat er geen hypotheekrecht meer op jouw huis zit. Dat recht moet door de notaris apart worden doorgehaald in het kadaster. De notaris zal hiervoor een royementsakte opstellen.
Je kan wachten met het doorhalen van het hypotheekrecht totdat je het huis verkoopt. De doorhaling wordt dan geregeld door de notaris die gekozen is door de koper. Een andere optie is het zelf regelen van het doorhalen van je hypotheek. Het voordeel hiervan is dat je zelf de goedkoopste notaris uit kan zoeken. En dat kan al gauw een paar honderd euro schelen.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344