Nu geopend! 088-2424611 Mail ons  of  bel mij terug

Erfpachtcanon

In ons land staan veel huizen niet op eigen grond, maar op grond van erfpacht. Dit houdt in dat de grond waar het huis op staat in bezit is van iemand anders, bijvoorbeeld de gemeente of particulieren.Vooral in Amsterdam, Utrecht en Den Haag staan veel huizen waarop erfpachtconstructies rusten. In Amsterdam is nog steeds zo’n 80 % van de grond eigendom van de gemeente.

Als je een huis koopt met erfpacht ben je eigenaar van het huis maar niet van de grond waar het huis op staat. Je mag wel gebruik maken van de grond, alsof je zelf de eigenaar bent. In ruil daarvoor moet je daar een vergoeding voor betalen. Deze vergoeding wordt erfpachtcanon genoemd. De erfpachtcanon betaal je aan de eigenaar van de grond. In veel gevallen dus de gemeente.

Hoogte van de erfpachtcanon

Hoe hoog de erfpachtcanon is, wordt vastgelegd in de erfpachtovereenkomst. De canon kan jaarlijks of maandelijks betaald worden. In de meeste gevallen wordt het bedrag iedere 5 of 10 jaar opnieuw bepaald.

De hoogte van het bedrag wordt door meerdere factoren bepaald:

• de waarde van de in erfpacht gegeven grond;
• het gebruik waarvoor de grond bestemd is;
• de bedragen voor vergelijkbare erfpachtrechten;
• de kosten van beheer en administratie.

Het is ook mogelijk de canon af te kopen. Er wordt dan een afkoopbedrag betaald voor een bepaalde periode. 

Net als de hypotheekrente is de erfpachtcanon aftrekbaar van de belasting. De rente voor het afkopen van de erfpacht is fiscaal aftrekbaar en je kunt het afkopen van de erfpachtcanon meefinancieren in je hypotheek. 

Notariskosten huis kopen

Bij het kopen van je huis komen veel kosten kijken. Denk hierbij ook aan de notariskosten voor het opstellen van de hypotheek- en leveringsakte. Op DeGoedkoopstenotaris.nl kun je de notaristarieven vergelijken en tot wel €1.000,- euro besparen!

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344