Hand met pen

Erfpacht

In Nederland staan een groot aantal huizen niet op eigen grond maar op grond van erfpacht. Erfpacht is het recht dat het midden houdt tussen eigendom van de grond en de huur van de grond.

Wat is erfpacht?

Als een huis op erfpachtgrond staat betekent het dat het huis wel van de huiseigenaar is maar de grond waar het huis opstaat niet. Die huurt de eigenaar van de gemeente of particulieren. De gebruiker van het erfpacht mag de grond dan gebruiken en beschouwen of het van hem zelf is. De erfpacht moet worden vastgelegd bij de notaris. Dit gebeurt in een akte van vestiging. Hierin wordt ook in vastgelegd hoelang het erfpachtcanon geldt. Erfpachtcanon is het bedrag wat je jaarlijks betaalt aan het erfpacht. Meestal is dit relatief laag omdat het canon vastgelegd wordt voor 49 of 99 jaar.

Gemeentelijke erfpacht

Veel gemeentes verkopen hun grond aan bouwprojecten of aan een projectontwikkelaar. Er zijn ook gemeentes waar de grond niet verkocht wordt maar verpacht. Dit wordt het gemeentelijk erfpacht genoemd. In heel Nederland zijn ze bezig om het erfpachtstelsel transparanter te maken.

Particuliere erfpacht

Particuliere erfpacht is ook mogelijk. In dat geval pacht je bij een particuliere organisatie of persoon. Denk hierbij aan een kerk, vereniging, enz. Voor deze vorm van erfpacht moet je wel oppassen. Veel particulieren vragen een erg hoge pacht en banken verstrekken geen hypotheken meer aan huizen die gebouwd zijn op particulieren erfpacht. De banken ervaren te veel problemen en onduidelijkheden met particuliere erfpacht.

Vind de goedkoopste notaris

Op de website van DeGoedkoopsteNotaris.nl kun je notarissen vergelijken en gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor de akte waar jij naar op zoek bent.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344

x
Vragen?

Laat je telefoonnummer achter en wij nemen morgen contact met je op.

Bedankt, tot morgen!