Bankgarantie

Je bent er uit, je gaat een huis kopen! Bij het kopen van een huis moeten veel dingen geregeld worden tussen de koper en verkoper. Om de verkoper financiële zekerheid te geven, bestaat er een waarborgsom. De waarborgsom kan in de vorm van een bankgarantie zijn.

Wanneer de koper van de koop afziet, beschermt de waarborgsom de verkoper tegen de financiële gevolgen hiervan. De waarborgsom bedraagt bijna altijd 10% van de koopsom. Dit bedrag moet, binnen twee weken na het tekenen van de koopovereenkomst, overgemaakt zijn aan de notaris. Pas als de koop is afgerond, krijg je het bedrag weer teruggestort.

Wil je liever niet zelf dit bedrag voorschieten? Dan kan de bank voor je garant staan. Je vraagt dan een bankgarantie aan. De bank schiet dan, als het nodig is, de waarborgsom voor. De bank rekent hiervoor 1% van de waarborgsom als kosten.

  • Bijvoorbeeld: De koopsom is €250.000,00 de waarborgsom 10% van €250.000,00 is €2.500,00, hiervan moet je 1% aan de bank betalen, 1% van €2.500,00 is €250,00. 

    Als de koop doorgaat dan hoef je alleen de €250,00 aan de bank te betalen. Als de koop niet doorgaat dan moet je, naast de kosten bij de bank, ook de waarborgsom aan de bank terug betalen.

Goed om te weten: De hypotheekverstrekker is niet de partij die de bankgarantie levert. Dus als je een bankgarantie krijgt, betekent dit niet dat de hypotheek rond is of dat deze met zekerheid verstrekt zal worden.

Een voordeel van een bankgarantie is dat je, naast de kosten die je aan de bank moet betalen, niet je eigen geld hoeft uit te geven.

Ben je nog op zoek naar een notaris voor het opstellen van een koopovereenkomst? Via de website van DeGoedkoopsteNotaris.nl vind je de goedkoopste notaris bij jou in de buurt!

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344

x
Vragen?

Laat je telefoonnummer achter en wij nemen nu contact met je op.

Bedankt, we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.