Nu geopend! 0882424611 Mail ons

Trouwen of geregistreerd partnerschap in 2018? Maakt het nog uit?

U besluit om samen verder door het leven te gaan en wilt dit formeel vastleggen. Hoe gaat u dit doen? Gaan jullie trouwen of kiezen jullie voor een geregistreerd partnerschap?  

Geregistreerd partnerschap, wat moet u doen?

Tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap bestaan geen juridische verschillen. De wettelijke afspraken zijn dus allemaal hetzelfde. U gaat voor het geregistreerd partnerschap naar het gemeentehuis. In het bijzijn van minimaal twee en maximaal vier getuigen ondertekenen jullie een verklaring. Een bezoek aan de notaris is alleen nodig wanneer u bepaalde afspraken wilt toevoegen of wijzigen. 

De verklaring die u bij de gemeente tekent regelt automatisch een aantal zaken, zoals verdeling van de bezittingen en erfrecht. Sinds 1 januari 2018 is vastgelegd dat bezittingen en schulden vòòr de ondertekening niet van jullie samen zijn. U draait dus niet op voor de schulden van uw partner. Dat betekent ook dat een schenking die u ontvangt vòòr of tijdens het geregistreerd partnerschap ontvangt alleen van u blijft, tenzij u anders afspreekt.

Bekijk hier alle regels per 1 januari 2018 voor trouwen en geregistreerd partnerschap.

Afwijken van de standaard afspraken? 

U kunt ervoor kiezen om iets van de wettelijke afspraken af te wijken. U moet hiervoor partnerschapsvoorwaarden opstellen bij de notaris. Voor het trouwen heten dit huwelijkse voorwaarden, maar ze doen precies hetzelfde. U kunt een geregistreerd partnerschap altijd later laten omzetten naar een huwelijk. Een huwelijk kunt u niet omzetten naar een geregistreerd partnerschap. Het bezoek aan de notaris voor het opstellen van dit document kost geld.  

Wat kost een geregistreerd partnerschap?

Naast het eventuele bezoek aan de notaris om partnerschapsvoorwaarden op te stellen maakt u in sommige gevallen kosten voor de registratie bij de gemeente. U kunt bij sommige gemeenten kosteloos uw partnerschap of huwelijk laten registreren. Wanneer u het kosteloos doet vindt de plechtigheid plaats in de trouwkamer, is er beperkte beschikbaarheid, omdat het vaak maar op één dag in de week geldig is en er mogen maar maximaal 4 personen bij zijn naast jullie. Als u hiervan wilt afwijken betaalt u dus wel. Het tarief hiervoor verschilt per gemeente.

Komen er kinderen?

Wanneer er kinderen komen wanneer u getrouwd bent of hebt gekozen voor een geregistreerd partnerschap, dan is automatisch de geregistreerde partner of de echtgenoot de vader van het kind. Wanneer u dit niet heeft laten vastleggen of bijvoorbeeld alleen een samenlevingscontract aan bent gegaan dan moet de vader het kind eerst erkennen.

Bij een partnerschap tussen twee vrouwen of twee mannen is het gezag afhankelijk van de situatie. Bij twee mannen kan één van de mannen het kind erkennen met toestemming van de biologische moeder en het gezag aanvragen. Bij twee vrouwen onderneemt u dezelfde stap, tenzij één van de twee de biologische ouder is.

Twee grote verschillen

Het grootste verschil is het beëindigen van het partnerschap oftewel het ontbinden van het geregistreerd partnerschap. Een geregistreerd partnerschap kun je beëindigen bij de notaris. Voor het beëindigen van een huwelijk moet u altijd naar de rechter. Behalve als u een geregistreerd partnerschap hebt met minderjarige kinderen, dan moet u ook naar de rechter.

Trouwen noch registreren?

Twijfelt u nog of u überhaupt wilt trouwen of registreren? Misschien is een samenlevingscontract dan wat voor u. Dit is een document dat u opstelt bij de notaris en waar u zelf afspraken in kunt laten zetten over bijvoorbeeld bezittingen en financiën. Als u iets meer wilt regelen dan alleen de verdeling van bezittingen dan is een geregistreerd partnerschap of trouwen wellicht een stap dichterbij.

Bespaartip: Vergelijk notarissen op prijs

De documenten die je bij de notaris moet regelen kosten allemaal geld. Zoals partnerschapsvoorwaarden, huwelijkse voorwaarden of als u een geregistreerd partnerschap wilt beëindigen. Notarissen mogen zelf bepalen wat het kost. Die prijzen lopen enorm uiteen. Vergelijk dus eerst notarissen voor ieder document, voordat je naar de notaris rent. Dus het loont om een goedkope notaris te kiezen. 

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344