Maandag vanaf 09:00 weer geopend 0882424611 Mail ons  of  bel mij terug

Verschil trouwen en geregistreerd partnerschap

Stel, je gaat samen een toekomst tegemoet, waar moet je dan voor kiezen? Als jullie voor de wet partners willen worden, zijn er twee verschillende opties; trouwen of een geregistreerd partnerschap aan gaan. Er zitten geen grote verschillen tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap. Beide komen tot stand bij de ambtenaar van burgerlijke stand. De rechten en verplichtingen die ontstaan door een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn ook hetzelfde. Het grootste verschil zit in het ontbinden van de verbintenissen. 

Ontbinden

Het grootste verschil tussen het huwelijk en geregistreerd partnerschap is het ontbinden er van. Bij een huwelijk moeten jullie namelijk altijd naar de rechter. Bij een geregistreerd partnerschap hoeft dit niet. Als jullie een geregistreerd partnerschap hebben zonder kinderen, kunnen jullie het partnerschap laten ontbinden bij een notaris of advocaat.

 Hebben jullie samen kinderen en zijn deze minderjarig? Dan moet het geregistreerd partnerschap beëindigd worden via de rechter. Met een geregistreerd partnerschap is het niet mogelijk om te scheiden van tafel en bed, bij een huwelijk kan dit wel

Ja, ik wil 

Nog een verschil tussen het huwelijk en geregistreerd partnerschap is het ‘ja-woord’ geven. Bij een huwelijk moet je elkaar het ja-woord geven, bij een geregistreerd partnerschap hoeft dit niet. Het geregistreerd partnerschap is iets formeler. Bij beide verbintenissen kunnen jullie voorwaarden op laten stellen. Bij het huwelijk zijn dit de huwelijkse voorwaarden en bij het geregistreerd partnerschap zijn dit de partnerschapsvoorwaarden.

Notarissen vergelijken

Beide voorwaarden laat je opstellen bij de notaris en dit kan al vanaf zo’n €460,-! Op de website van DeGoedkoopsteNotaris.nl vergelijk je de notarissen op prijs, locatie en beoordelingen. Om de notaris te vinden die het beste bij jou past, kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344