Maandag vanaf 09:00 weer geopend 0882424611 Mail ons  of  bel mij terug

Testament opvragen

Ieder opgesteld testament wordt door de betreffende notaris ingeschreven bij het Centraal Testamentregister (CTR). Om erachter te komen of een overledene een testament heeft opgesteld kunt u contact opnemen met het Centraal Testamentenregister.

Wat is het Centraal Testamentenregister?

In het Centraal Testamentenregister wordt bijgehouden of iemand een testament heeft opgesteld. In dit register wordt eveneens vermeld wanneer het is op gesteld en door welke notaris. Een notaris kan namens de erfgenamen het Centraal Testamentenregister raadplegen, maar u kunt dit ook zelf middels een schriftelijke aanvraag doen. Dit doet u met behulp van het aanvraagformulier voor particulieren. Wanneer u het aanvraagformulier heeft ingevuld stuurt u deze inclusief een uittreksel uit het overlijdensregister op naar: 

Centraal Testamentenregister (CTR)
Postbus 19398
2500 CJ Den Haag

Zorg dat u uw eigen adresgegevens vermeldt in de brief zodat het Centraal Testamentregister een antwoord kan terugsturen.
Wanneer u als bedrijf of instantie een testament wilt opvragen kan dit middels het aanvraagformulier voor bedrijven. Als blijkt dat er een testament is opgesteld kunt u vervolgens contact opnemen met de notaris die het testament bewaart. 

Hoe werkt het opvragen van een testament bij de notaris?

De inhoud van een testament is geheim en mag niet zomaar worden vrijgegeven. Wanneer u het testament van een overledene wilt opvragen bij de notaris kijkt deze eerst of u bevoegd bent om inzage te verkrijgen in het testament. Als blijkt dat je inderdaad bevoegd bent, kunt u een afspraak maken om het testament in te zien en te bespreken met de notaris. Daarnaast kunt u vragen om een kopie van het testament. 

Afwikkelen van de erfenis

Als blijkt dat u inderdaad een erfgenaam of testamentair executeur bent kun u de afwikkeling van de erfenis in gang zetten. Vaak wordt hier een regeling over opgenomen in het testament. Als testamentair executeur bent u verantwoordelijk voor de afwikkeling van de erfenis. Ook is het mogelijk om een notaris als executeur te benoemen. 

Naar de notaris

Notariskantoren mogen zelf hun tarieven bepalen. Hierdoor kunnen de prijzen behoorlijk uiteenlopen. Het is daarom verstandig om notaristarieven met elkaar te vergelijken en gratis meerdere offertes aan te vragen. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl vergelijkt u eenvoudig notariskantoren bij u in de buurt.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344