Testament opvragen

Wilt u een testament opvragen van een overledene? Dan moet u eerst weten of er een testament is opgesteld. Ieder opgesteld testament wordt door de notaris ingeschreven bij het Centraal Testamentregister (CTR). Daarna kunt u het testament opvragen bij de notaris. 

Heeft de overledene een testament opgesteld?

In het Centraal Testamentenregister wordt bijgehouden of iemand een testament heeft opgesteld. In dit register wordt eveneens vermeld wanneer het is opgesteld en door welke notaris. Een notaris kan namens de erfgenamen het Centraal Testamentenregister raadplegen, maar u kunt dit ook zelf middels een schriftelijke aanvraag doen. 

Lees hier wat u kunt doen om het Centraal Testamentregister raad te plegen 

Hoe werkt het opvragen van een testament bij de notaris?

De inhoud van een testament is geheim en mag niet zomaar worden vrijgegeven. Wanneer u het testament van een overledene wilt opvragen bij de notaris kijkt deze eerst of u bevoegd bent om inzage te verkrijgen in het testament. Als blijkt dat je inderdaad bevoegd bent, kunt u een afspraak maken om het testament in te zien en te bespreken met de notaris. Daarnaast kunt u vragen om een kopie van het testament. 

Afwikkelen van de erfenis

Als blijkt dat u inderdaad een erfgenaam of testamentair executeur bent kun u de afwikkeling van de erfenis in gang zetten. Vaak wordt hier een regeling over opgenomen in het testament. Als testamentair executeur bent u verantwoordelijk voor de afwikkeling van de erfenis. Ook is het mogelijk om een notaris als executeur te benoemen. 

Naar de notaris

Notariskantoren mogen zelf hun tarieven bepalen. Hierdoor kunnen de prijzen behoorlijk uiteenlopen. Het is daarom verstandig om notaristarieven met elkaar te vergelijken en gratis meerdere offertes aan te vragen. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl vergelijkt u eenvoudig notariskantoren bij u in de buurt.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344