Maandag vanaf 09:00 weer geopend 0882424611 Mail ons  of  bel mij terug

Gezag kind

We spreken over het gezag van een kind indien je verantwoordelijk bent voor de opvoeding en de zorg van het kind. Ieder kind dat minderjarig is staat onder gezag. Dit is wettelijk bepaald. Dit kunnen de ouders zijn van het kind, maar bijvoorbeeld ook een voogd.

Naast de opvoeding ben je ook verantwoordelijk voor de voeding, het onderdak en de kleding van een kind. Wanneer het kind ziek is ben je er voor verantwoordelijk dat er, indien nodig, medische behandeling komt. Wanneer partners in een huwelijk kinderen krijgen, hebben zij automatisch gezag over de kinderen en hebben een onderhoudsplicht naar het kind toe. Maar er zijn meerdere vormen van gezag.

Vormen gezag van een kind:

- Gezamenlijk ouderlijk gezag: Wanneer ouders samen het gezag uitoefenen. Ouders die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met elkaar hebben gezamenlijk gezag. - Bij een geregistreerd partnerschap moet de vader eerst het kind erkennen.
- Ouderlijk gezag: een ouder oefent het gezag uit.
- Gezamenlijk gezag: Het gezag wordt uitgeoefend door een ouder en een niet-ouder
- Voogdij: Het gezag wordt uitgeoefend door iemand anders dan de ouders
- Gezamenlijke voogdij: Er is sprake van twee voogden die allebei niet de ouders zijn.

Leg voogdij vast bij de notaris

Wat gebeurt er met jouw kinderen indien jij en jouw partner er niet meer zijn? Je kunt dat zelf bepalen door de voogdij vast te laten leggen bij de notaris. Indien je dit niet doet, bepaalt de rechter naar wie de (minderjarige) kinderen gaan wanneer je en jouw partner er niet meer zijn.

Notarissen vergelijken

Wil jij de voogdij vast laten leggen? Op deGoedkoopsteNotaris.nl kun je notarissen vergelijken op basis van prijs en kwaliteit. Vraag gratis offertes aan bij de notarissen van jouw keuze. Hierdoor kun je besparen op kosten voor de vastlegging.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

,
Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344