Gezag aanvragen

Gezag aanvragen voor uw kind gebeurt bij de rechtbank. Indien u niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt, is er bij de geboorte van uw kind niet automatisch sprake van ouderlijk gezag. U zult eerst uw kind moeten erkennen voordat u gezag kunt aanvragen. 

Waarom gezag aanvragen?

Indien u en u partner kinderen hebben, maar niet het gezag over uw kinderen heeft dan kan het zo zijn dat u uw kinderen niet meer mag zien wanneer u uit elkaar gaan. Ook heeft u dan niet het recht om uw eigen kind op te voeden. Erkenning van een kind is niet genoeg en een samenlevingscontract tussen beide partners ook niet.

Voorwaarden bij het aanvragen

- Het aanvragen van gezag doet u samen
- Een van u beide heeft al gezag
- U bent niet getrouwd met elkaar of heeft een geregistreerd partnerschap.
- Het kind is erkend door de vader
- Het kind is geboren

Hoe vraagt u gezag aan?

Gezag moet schriftelijk aangevraagd worden bij de rechtbank in uw regio. Op de website van de rechtbank kunt u een verzoekformulier printen. Dit formulier stuurt u na invullen en ondertekening naar de rechtbank.

TIP: Ga naar de notaris!

Aangezien u de zaken rondom uw kinderen goed aan het regelen bent, doet u er verstandig aan om ook naar de notaris te gaan en het voogdijschap te regelen. Wanneer u en uw partner iets overkomt, wordt het ouderlijk gezag overgenomen door de voogd of voogden die u zelf hebt aangewezen. Er komt dan geen rechter aan te pas, die anders zou beslissen wie de voogd van uw kinderen wordt.

Op onze website vind u de beste en goedkoopste notarissen in de buurt. Een notaris kan voor u de voogdij laten opnemen in uw testament. Daarbij kan een notaris deskundig advies geven.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344