Open van 09:00 tot 17:30 0882424611 Mail ons  of  bel mij terug

Voordelen Fiscaal Partnerschap

Trouw je of ga je een geregistreerd partnerschap aan? Dan ben je automatisch fiscaal partners. Als je alleen samenwoont in een woning waar jullie niet allebei eigenaar van zijn is dit niet het geval. Je zorgt hier alsnog voor als je een samenlevingscontract laat opstellen.

Bent u fiscaal partners?

U bent in de volgende gevallen fiscaal partner van elkaar:

  • U bent getrouwd of u heeft een geregistreerd partnerschap;
  • Jullie hebben een notarieel samenlevingscontract;
  • U heeft samen een kind; 
  • Een van u heeft een kind van de ander erkend of het kind woont op hetzelfde adres;
  • Bij het pensioenfonds bent u aangemeld als pensioenpartners;
  • Jullie zijn samen eigenaar van een woning.

Voordelen fiscaal partnerschap

Als fiscaal partners doet u samen de belastingaangifte, waardoor bepaalde aftrekposten, inkomsten en het vermogen onderling verdeeld mag worden. Voor bepaalde inkomsten en aftrekposten bepaalt u zelf wie van de twee partners welk bedrag aangeeft. Het is bijvoorbeeld voordelig dat de persoon met het meeste inkomen alle woonkosten en studiekosten aftrekt. 

Als je fiscaal partner bent betaal je als ontvanger geen schenkbelasting. Je kunt dus bijvoorbeeld de schulden van de ander afbetalen zonder dat dit fiscale gevolgen heeft.

Let op: Als jullie samenwonen, maar het niet lukt om een leegstaand huis te verkopen, dan heb je als fiscaal partner maar recht op één keer hypotheekrenteaftrek. Je recht op hypotheekrenteaftrek voor het tweede huis vervalt dus op het moment dat je een fiscaal partnerschap aangaat.

Notarissen vergelijken

Wilt u graag fiscaal partners worden? Dan heeft u een notaris nodig om een samenlevingscontract op te stellen of een geregistreerd partnerschap of huwelijkse voorwaarden vast te leggen. Vergelijk alle notaristarieven bij u in de buurt. U kunt gratis 4 offertes opvragen om zo de voorwaarden en tarieven met elkaar te vergelijken. 

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344