Open van 09:00 tot 16:00 0882424611 Mail ons  of  bel mij terug

Erfenis weigeren

Als u een erfenis weigert of verwerpt dan bent u geen erfgenaam meer.  Lees meer over 'een erfenis weigeren'

In de praktijk betekent dit dat u niet opdraait voor de eventuele schulden van de overledene. Echter u  deelt dan ook niet mee in de erfenis als blijkt dat de overledene een groot vermogen nalaat.

Waarom erfenis verwerpen of weigeren?
De verwerping kan om financiële redenen worden gedaan. Er zijn bijvoorbeeld erg veel schulden. Maar u kunt een erfenis ook om emotionele redenen verwerpen. Misschien had u een slechte verstandhouding met de overledene, en vindt u het moeilijk om na zijn overlijden geconfronteerd te worden met zijn bezittingen en schulden.

Erfenis verwerpen regelen

Voor het verwerpen van een nalatenschap kunt u terecht bij een notaris. Deze stuurt de benodigde gegevens en papieren aan de rechtbank toe, zodat een akte van verwerping kan worden opgesteld. De notaris brengt hiervoor in rekening brengen, naast het griffierecht van de rechtbank.

Het is ook mogelijk om zonder tussenkomst van een notaris een nalatenschap te verwerpen. U gaat dan zelf naar de rechtbank om een akte van verwerping op te laten stellen. Hierbij dient een overlijdensakte te worden voorgelegd en de verwerpende erfgenamen dienen zich te legitimeren. Ook dienen zij een machtiging in te vullen en te ondertekenen. Meerdere erfgenamen kunnen met éénzelfde akte een nalatenschap verwerpen (zodat u maar 1 keer griffierechten hoeft te betalen).

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

,
Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344