Maandag vanaf 09:00 weer geopend 0882424611 Mail ons  of  bel mij terug

Beneficiair aanvaarden

Wanneer er iemand komt te overlijden, laat deze zijn bezittingen achter. Bent u 1 van de erfgenamen dan is het voordat u de erfenis aanvaardt handig om hier goed over na te denken. Het is mogelijk dat de overledene schulden heeft achtergelaten. Om zelf niet onverwachts met deze schulden opgezadeld te worden kunt u een erfenis aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving. Dit wordt beneficiair aanvaarden genoemd.

Wanneer u een erfenis beneficiair aanvaardt, verwerpt en accepteert u de erfenis tegelijkertijd. Als er sprake is van een negatief saldo kunt u de erfenis verwerpen zonder dat de schuldeisers bij u aan komen kloppen. Blijken er helemaal geen schulden te zijn en is het saldo van de overledene positief? Dan kunt u de erfenis aanvaarden. Een erfenis met negatief saldo, kan ook aanvaard worden, wel moeten dan eerst de schulden zijn afgelost voordat de erfenis vrijkomt.

Hoe werkt beneficiair aanvaarden

Als u een erfenis beneficiair wilt aanvaarden, dan moet u hier een verklaring voor afleggen bij de rechtbank. Dit moet in de gemeente waar de overledene woonachtig was. De rechtbank schrijft de beneficiaire aanvaarding dan in bij het boedelregister. Het boedelregister is een openbaar register waar gegevens over het nalatenschap zijn opgenomen. Het kan door de schuldeisers geraadpleegd worden. Het inschrijven wordt meestal door de notaris geregeld. Een notaris om u hierbij te helpen vindt u via DeGoedkoopsteNotaris.nl.

Uitzonderingen 

Als een van de mede-erfgenamen de erfenis beneficiair aanvaardt, dan geldt dit automatisch voor de hele erfenis. Ook als de erfgenaam minderjarig is wordt de erfenis automatisch beneficiair aanvaardt. Zo voorkomt men dat een minderjarige met schulden opgezadeld wordt. Dit geldt ook als iemand onder curatele gesteld is of onder bewindvoering staat, en langer dan drie maanden doet over de keuze van aanvaarding.

Voor uitvoerig advies vraagt u vrijblijvend een offerte aan bij een notaris.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

,
Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344