Open van 09:00 tot 21:00 0882424611 Mail ons

Beneficiair aanvaarden

Wanneer er iemand komt te overlijden, laat deze zijn bezittingen achter. Voordat je de erfenis aanvaardt, is het handig om hier goed over na te denken. Je gaat er misschien niet van uit, maar het is mogelijk dat de overledene torenhoge schulden heeft achtergelaten. Om zelf niet onverwachts met deze schulden opgezadeld te worden kun je een erfenis aanvaarden onder het voorrecht van boedel beschrijving. Dit wordt beneficiair aanvaarden genoemd.

Wanneer je een erfenis beneficiair aanvaardt, verwerp en accepteer je de erfenis tegelijkertijd. Als er sprake is van een negatief saldo kun je de erfenis verwerpen zonder dat de schuldeisers bij jou aan komen kloppen. Blijken er helemaal geen schulden te zijn en is het saldo van de overledene positief? Dan kun je de erfenis aanvaarden. Een erfenis met negatief saldo, kan ook aanvaard worden, wel moeten dan eerst de schulden zijn afgelost voordat de erfenis vrij komt.

Hoe het werkt

Als je een erfenis beneficiair wilt aanvaarden, dan moet je hier een verklaring voor afleggen bij de rechtbank. Dit moet in de gemeente waar de overledene woonachtig was. De rechtbank schrijft de beneficiaire aanvaarding dan in bij het boedelregister. Het boedelregister is een openbaar register waar gegevens over het nalatenschap zijn opgenomen. Het kan door de schuldeisers geraadpleegd worden. Het inschrijven wordt meestal door de notaris geregeld. Een notaris om je hierbij te helpen vind je via DeGoedkoopsteNotaris.nl.

Uitzonderingen 

Als een van de mede-erfgenamen de erfenis beneficiair aanvaardt, dan geldt dit automatisch voor de hele erfenis. Ook als de erfgenaam minderjarig is wordt de erfenis automatisch beneficiair aanvaardt. Zo wordt voorkomen dat een minderjarige met schulden opgezadeld wordt. Dit geldt ook als iemand onder curatele gesteld is of onder bewind voering staat, en langer dan drie maanden doet over de keuze van aanvaarding.

Voor overig advies vraag je vrijblijvend een offerte aan bij een notaris.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344