Nu geopend! 088-2424611 Mail ons  of  bel mij terug

Wilsrecht

Is een van je ouders overleden en wil de langstlevende ouder opnieuw gaan trouwen? Dan kun je als kind het wilsrecht inroepen.

Wat zijn wilsrechten?

Als een van je ouders komt te overlijden, komen de bezittingen van die ouder door de wettelijke verdeling bij de langstlevende ouder terecht.
Als de langstlevende ouder van plan is om opnieuw in het huwelijk te treden kun je als kind echter het wilsrecht inroepen. Het is namelijk zo, dat als de langstlevende ouder opnieuw trouwt het nalatenschap van de overleden ouder door de wettelijke verdeling eigendom wordt van jouw stiefouder. Door het wilsrecht in te roepen kun je echter van de langstlevende ouder verlangen bepaalde goederen aan jou over te dragen. Hierbij heeft de langstlevende ouder wel het recht om deze goeden in ‘vruchtgebruik’ onder zich te houden. Dit betekend dat de langstlevende ouder de goederen mag blijven gebruiken, maar dat jij eigenaar bent van deze goederen. Mocht de langstlevende ouder komen te overlijden, is de stiefouder verplicht deze goederen aan jou te geven.

Wanneer kunnen wilsrechten worden ingeroepen?

Je kunt het wilsrecht inroepen wanneer:

  • Een ouder is overleden en de langstlevende ouder opnieuw wil gaan trouwen;
  • De langstlevende ouder is overleden en het nalatenschap naar de stiefouder gaat. 

Mocht je bij het hertrouwen van de langstlevende ouder geen gebruik hebben gemaakt van het wilsrecht kun je dit alsnog doen op het moment dat de langstlevende ouder overlijdt. Je kunt dan van de stiefouder verlangen bepaalde goederen aan jou over te dragen.

Wilsrecht en testament

In het testament kan er afgeweken worden van de wilsrechten. Zo kunnen de wilsrechten:

  • Worden opgeheven. Hierdoor heb je als kind geen recht meer op het nalatenschap van de overleden ouder. De langstlevende ouder krijgt hierdoor de volledige vrijheid.
  • Worden beperkt. Hierdoor heb je als kind enkel recht op bepaalde goederen. Om welke goederen het gaat wordt vooraf in het testament vastgesteld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan inboedelgoederen of sieraden.
  • Worden uitgebreid. Als de wilsrechten worden uitgebreid, verliest de langstlevende ouder het recht op vruchtgebruik.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344