Nu geopend! 088-2424611 Mail ons  of  bel mij terug

Wilsonbekwaam

Wanneer is iemand nu wilsbekwaam en wilsonbekwaam? Er zijn ook nog gevallen waarbij iemand deels wils(on)bekwaam is. Wat houdt het eigenlijk allemaal in?

Wilsbekwaam en wilsonbekwaam

Iemand is wilsbekwaam wanneer de beslissingen die hij of zij neemt nog met het ‘volle verstand’ zijn genomen. Iemand is wilsonbekwaam wanneer deze persoon in één of meer situaties niet in staat is verantwoorde beslissingen te nemen:

  •  Snapt belangrijke informatie niet en kan dit niet afwegen
  •  Begrijpt niet wat de gevolgen zijn/haar besluit 
  •  Kan geen besluit nemen

Wilsonbekwaamheid kan voor korte maar ook voor een lange tijd zijn. Bijvoorbeeld wanneer iemand in coma ligt.

Wie bepaalt wanneer iemand wilsonbekwaam is?

Alleen een professional kan bepalen wanneer iemand wilsonbekwaam is. Meestal doet een arts dit. De arts moet per situatie bepalen of de cliënt wilsbekwaam is. De diagnose die gesteld wordt hoort ook niks te zeggen of iemand nog instaat is om beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld wanneer iemand een geestelijke stoornis heeft betekent het niet gelijk dat die persoon wilsonbekwaam is.

Wat als iemand wilsonbekwaam is?

Er zijn verschillende mogelijkheden.

  • Je kan bij een rechter het verzoek indienen om een bewindvoerder te laten aanstellen. Deze persoon neemt dan de financiële beslissingen over. 
  • Je bent nog wel wilsbekwaam, maar wilt alvast maatregelen nemen voordat je wilsonbekwaam wordt. In het levenstestament kan opgenomen worden wie de zaken dan mag regelen. 
  • Ook kan er gekozen worden voor een notariële volmacht zodra je wilsonbekwaam wordt. In beide documenten kan worden vastgelegd hoe alles financieel en medisch geregeld moet worden.

De goedkoopste notaris

Heb je een notaris nodig voor bijvoorbeeld een notariële volmacht? Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kun je notarissen vergelijken. Zo kies je uiteindelijk de goedkoopste notaris bij jou in de buurt.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344