Open van 08:30 tot 21:00 088-2424611 Mail ons
Hand met pen

Wat is een samenlevingscontract?

Als je gaat samenwonen kun je ervoor kiezen jouw partnerschap te registreren of een samenlevingscontract te laten opstellen. In een samenlevingscontract staan afspraken genoteerd die zijn gemaakt over financiële zaken of welke bezittingen van wie zijn .Er staat ook beschreven wat er gebeurt met jullie woning en pensioen als jullie uit elkaar gaan. Dit zorgt voor duidelijkheid over je rechten en plichten. 

Wie stelt een samenlevingscontract op?

Je kan zelf je afspraken op papier zetten en ondertekenen. Dit is echter geen rechtsgeldige overeenkomst. in veel situaties is het aan te raden door de notaris het samenlevingscontract op te laten stellen. Een voordeel hierbij is dat een document dat is opgesteld door de notaris meer rechtskracht heeft, omdat het officieel is geregistreerd.

Hoe beëindig je een samenlevingscontract?

In het samenlevingscontract neem je op wanneer het contract eindigt. Vaak staat er in vermeld dat de overeenkomst eindigt bij:

  • Einde relatie
  • Overlijden
  • Huwelijk

Bij het beëindigen moet je je houden aan de afspraken die in het samenlevingscontract zijn vastgelegd. 

Let op: Als je nog meer zaken hebt vastgelegd, bijvoorbeeld het eigendom van jullie gezamenlijke huis, dan is dit niet zomaar beëindigd. Wil je dit aanpassen dan zal je dit bij diverse instanties moeten melden. 

Notarissen vergelijken

Wil jij een samenlevingscontract laten opstellen? Vergelijk dan snel de notaristarieven voor het opstellen van een samenlevingscontract en vraag gratis offertes aan. 

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344