Nu geopend! 088-2424611 Mail ons  of  bel mij terug

Verschillende soorten volmachten

Wil jij iemand de volmacht geven om voor jouw beslissingen te kunnen maken? Er zijn verschillende soorten volmachten zoals algehele of bijzondere volmacht, notariële of onderhandse akte en bankvolmacht. De mate waarin iemand beslissingen kan nemen voor jou hangt af van de soort volmacht die je kiest. 

Algehele of bijzondere volmacht

De vertrouwenspersoon die je noemt in een algehele volmacht kan namens jouw handelen wanneer dat nodig blijkt te zijn. Diegene kan over jouw bankrekeningen beschikken, jouw huis verkopen, schenkingen doen, of een lening namens jou afsluiten. Het is daarom van groot belang dat jij het volste vertrouwen hebt in de persoon of personen aan wie je zo'n volmacht geeft. In een notariële volmacht kan je twee gevolmachtigden benoemen. Daarnaast kun je een controlerende persoon of instelling benoemen aan wie de gemachtigde(n) verantwoording moet(en) afleggen.

Je kunt ook kiezen voor een bijzondere volmacht. Met deze akte is de volmacht alleen geldig voor een bepaald doel of een specifieke handeling. Bijvoorbeeld een volmacht om je huis te verkopen als je naar een verzorgingstehuis moet. 

Bankvolmacht

Met een bankvolmacht geef jij een ander de bevoegdheid om over je bankrekening te beschikken. Een bankvolmacht wordt dan ook specifiek verleend voor het doen van betalingen van een bepaalde rekening. Een bankvolmacht kun je regelen bij de bank, daar kun je een formulier invullen samen met de gemachtigde. 

Notariële of onderhandse akte

Als je zelf een volmacht opstelt wordt dit een onderhandse volmacht genoemd. Dit komt omdat je bij een onderhandse volmacht niet alle bevoegdheden aan een gevolmachtigde kunt geven. 

Wil jij ervoor zorgen dat de gevolmachtigde overal toegang toe heeft is het aan te raden de volmacht op te laten stellen door een notaris. Een notaris kan jou advies geven over de mogelijkheden en begeleidt je bij het formuleren van jouw wensen. De notaris controleert jouw identiteit en wilsbekwaamheid. Door deze controle is de volmacht betrouwbaar. Zo is er later ook geen twijfel of je geestelijk in staat was om de beslissing te nemen. Je kan er ook voor kiezen een levenstestament op te stellen. Ook in deze akte benoem je een vertrouwenspersoon, alleen kun je hier uitgebreidere aanwijzingen geven aan deze persoon.

Notarissen vergelijken

Wil jij dat de notariële volmacht wordt vastgelegd bij de notaris? Vergelijk dan snel de notaristarieven op DeGoedkoopsteNotaris.nl en vraag direct gratis offertes aan. Je kunt honderden euro's besparen op een notariële volmacht door te vergelijken. 

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344