Open van 08:30 tot 21:00 088-2424611 Mail ons
Hand met pen

Trouwen

Ben je van plan om te gaan trouwen? Gefeliciteerd! Wanneer je gaat trouwen leg je niet alleen de liefde tussen jou en jouw partner vast, door het huwelijk ontstaan er ook wettelijke rechten en verplichtingen naar elkaar toe.

Voorwaarden trouwen

  • Jij en jouw partner moeten 18 jaar of ouder zijn 
  • Broers, zussen, kinderen, ouders, kleinkinderen en grootouders morgen niet met elkaar trouwen
  • Je mag niet getrouwd zijn met een ander of een geregistreerd partnerschap hebben met een ander.
  • Sta je onder curatele? Dan heb je toestemming nodig van de kantonrechter of de curator.

Rechten en plichten

Wanneer je gaat trouwen brengt dat een aantal rechten en plichten met zich mee. De plicht die het huwelijk met zich meebrengt is dat je elkaar moet onderhouden. De rechten die het met zich meebrengt zijn onder andere:

  • Het recht op alimentatie wanneer je gaat scheiden
  • Het recht om elkaars achternaam te gebruiken
  • Het recht op een erfenis wanneer jouw echtgenoot komt te overlijden

Automatisch beperkte gemeenschap van goederen

Wanneer je in het huwelijksbootje stapt, betekent dat per 1 januari 2018 dat je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen trouwt. Dat betekent dat alles wat je voor het huwelijk alleen hebt opgebouwd qua vermogen, bezittingen of schulden bij de oorspronkelijke eigenaar blijft. Als jij bijvoorbeeld al een koophuis had, dan word je niet automatisch een gezamenlijke eigenaar. Erfenissen en schenkingen (zowel voor als tijdens het huwelijk) die alleen voor jou zijn blijven ook van jou. Het betekent wel dat alle bezittingen en schulden die voor het huwelijk (en tijdens het huwelijk) van jullie samen in de gemeenschap van goederen vallen.Wil jij wel alles delen? Dan moet je dit laten opstellen door de notaris. 

Lees meer over huwelijkse voorwaarden en trouwen in gemeenschap van goederen.

Trouwen en geregistreerd partnerschap

Trouwen of een geregistreerd partnerschap met elkaar aangaan, lijken veel op elkaar. De twee grootste verschillen zitten in het eindigen van de verbintenis en de erkenning van kinderen die worden geboren. Lees meer over de verschillen tussen trouwen en geregistreerd partnerschap

Trouwen en de notaris

Er is op 26 februari 2018 een wetsvoorstel gedaan voor stellen die toch in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen. Zij moeten dit kosteloos bij de ambtenaar van burgelijke stand kunnen doen vindt minister Dekker van Rechtsbescherming. Deze wet is nog niet van kracht. Wil je niet in beperkte gemeenschap van goederen trouwen? Dan moet je dit tot nu toe regelen bij de notaris die voor je de huwelijkse voorwaarden opstelt. Ook geeft de notaris je een deskundig advies en kan je verdere vragen beantwoorden. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl vind je de best en goedkoopste notaris bij jou in de buurt.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344