Open van 08:30 tot 21:00 088-2424611 Mail ons

Testament opvragen

Ieder opgesteld testament wordt door een notaris ingeschreven bij het Centraal Testamentenregister (CTR). Om erachter te komen of een overledene een testament heeft opgesteld, kun je het beste contact opnemen met het Centraal Testamentenregister. 

Wat is het Centraal Testamentenregister?

In het Centraal Testamentenregister wordt er bijgehouden of iemand een testament heeft opgesteld. Daarnaast wordt er in het register vermeld welke notaris dit testament heeft opgesteld en wanneer het testament is opgesteld. Een notaris kan namens de erfgenamen het Centraal Testamentenregister raadplegen, maar je kunt dit ook zelf middels een schriftelijke aanvraag doen. Dit kun je doen met behulp van het aanvraagformulier voor particulieren. Wanneer je het aanvraagformulier hebt ingevuld kun je deze inclusief een uittreksel uit het overlijdensregister opsturen naar: 

Centraal Testamentenregister (CTR)
Postbus 19398
2500 CJ Den Haag

Zorg dat je jouw eigen adresgegevens vermeld hebt in de brief zodat het Centraal Testamentregister een antwoord kan terugsturen.
Wanneer je als bedrijf of instantie een testament wilt opvragen kan dit middels het aanvraagformulier voor bedrijven.Als blijkt dat er een testament is opgesteld kun je vervolgens contact opnemen met de notaris die het testament bewaart. 

Hoe werkt het opvragen van een testament bij de notaris?

De inhoud van een testament is geheim en mag niet zomaar worden vrijgegeven. Wanneer je het testament van een overledene wilt opvragen bij de notaris kijkt deze eerst of je bevoegd bent om inzage te verkrijgen in het testament. Als blijkt dat je inderdaad bevoegd bent, kun je een afspraak maken om het testament in te zien en te bespreken met de notaris. Daarnaast kun je vragen om een kopie van het testament. 

Afwikkelen van de erfenis

Als inderdaad blijkt dat je een erfgenaam of testamentair executeur bent kun je de afwikkeling van de erfenis in gang zetten. Vaak wordt hierover een regeling over opgenomen in het testament. Als testamentair executeur ben je verantwoordelijk voor de afwikkeling van de erfenis. De erflater kan in zijn testament iemand aanwijzen als executeur. Ook is het mogelijk om een notaris als executeur te benoemen. 

Naar de notaris

Notariskantoren mogen zelf hun tarieven bepalen. Hierdoor kunnen de prijzen behoorlijk uiteenlopen. Het is daarom verstandig om notaristarieven met elkaar te vergelijken en gratis meerdere offertes aan te vragen. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl vergelijk je eenvoudig notariskantoren bij jou in de buurt.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344