Scheiden en hypotheek

Een scheiding is een vervelende gebeurtenis. Een hoop zaken die dan geregeld moeten worden, vooral als je samen een koophuis hebt.

Nieuwe hypotheekregels

De persoon die in het huis blijft wonen en het hypotheekdeel van de ex-partner volledig overneemt, moet hiervoor een nieuwe lening afsluiten. Voor deze hypotheek gelden de nieuwe verscherpte hypotheekregels, waaronder de regel dat de hypotheek verplicht moet worden afgelost. Bij Hypotheek24 kun je je hypotheek afsluiten voor 650 euro

Ex-partner uitkopen of verkoop

Als het huis op beide namen staat, zijn er twee dingen die jullie kunnen doen.

Uitkoop

Het huis wordt op naam gezet van de persoon die in het huis blijft wonen. Deze persoon zal de ex-partner moeten uitkopen en moet dus genoeg inkomen moeten hebben om de hypotheeklasten volledig te dragen. De notaris zal tevens een nieuwe eigendomsakte voor je op moeten stellen.

Verkoop

Wil of kan geen van beiden in het huis blijven wonen, dan zal het te koop moeten worden gezet en vervolgens worden afgelost. In het geval van verkoop kan altijd boetevrij worden afgelost.
De opbrengst van de verkoop kan kleiner of groter zijn dan de openstaande hypotheekschuld. Je hebt dan respectievelijk een restschuld of overwaarde.

Restschuld

Brengt het huis bij verkoop minder op dan de bestaande hypotheekschuld? Dan is er sprake van onderwaarde en de restschuld zal over jullie beiden worden verdeeld.

Overwaarde

Als de woning bij verkoop meer opbrengt dan de hypotheek dan moet deze overwaarde binnen 3 jaar na verkoop van de woning gebruikt worden voor de koop van een andere woning, anders is er geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Echtscheidingsconvenant

In een echtscheidingsconvenant worden de gevolgen van de echtscheiding vastgelegd, denk hierbij aan alimentatie, schulden, verdeling van de spullen en gezag. Dit document geldt in principe alleen tussen de ex-partners. Alleen wanneer je partneralimentatie moet betalen, is het echtscheidingsconvenant van belang voor de hypotheekverstrekker. Deze alimentatie is namelijk van invloed op het maximaal te lenen bedrag. Alimentatie aan kinderen is dat niet.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344

x
Vragen?

Laat je telefoonnummer achter en wij nemen nu contact met je op.

Bedankt, we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.