Open van 08:30 tot 21:00 088-2424611 Mail ons

Samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap

Je kunt naast trouwen ook een geregistreerd partnerschap aangaan of een samenlevingscontract laten opstellen om jullie relatie te laten vastleggen. Maar wat is het verschil tussen de financiële voordelen van een geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract?

Financiële voordelen geregistreerd partnerschap

  • Bij een geregistreerd partnerschap zijn jullie automatisch elkaars erfgenamen, als jullie dit anders willen, zet je dat in een testament.
  • De partner heeft recht op nabestaandenpensioen. 
  • Wanneer jullie uit elkaar gaan wordt het ouderdomspensioen, dat tijdens het partnerschap is opgebouwd, verdeeld.
  • Als jullie iets erven ziet de belastingdienst jullie als 1 persoon. Dit betekent dat er ook maar één keer erfbelasting betaald hoeft te worden over het gezamenlijke bedrag. 
  • Bij de geboorte van een kind zijn automatisch de ouders. Er hoeven dus geen kosten gemaakt te worden voor het erkennen van het kind.

Financiële voordelen samenlevingscontract

Het is niet verplicht om een samenlevingscontract notarieel vast te leggen. Als je financieel voordeel wilt ervaren is dit wel noodzakelijk.

  • Je maakt afspraken over de te betalen kosten en de verdeling van goederen en geld voor als jullie uit elkaar gaan. 
  • Als jullie uit elkaar gaan is er geen verplichting tot alimentatie. Als jullie dit wel willen afspreken, dan kunnen jullie dit vastleggen in het contract. 
  • Als één van jullie komt te overlijden krijgt de ander een forse vrijstelling voor de erfbelasting. Wanneer de relatie niet notarieel is vastgelegd, moet de nabestaande wel het hele bedrag betalen. 
  • Je hebt recht op nabestaandenpensioen. Dit geldt alleen als de overledene in een pensioenregeling zat. Het samenlevingscontract moet hiervoor wel notarieel vastgelegd worden. 

Notaristarieven vergelijken

De kosten voor het opmaken van een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap verschillen per notariskantoor. Via DeGoedkoopsteNotaris.nl kun je alle tarieven voor notariskantoren bij jou in de buurt vergelijken.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344