Samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap

Tegenwoordig zijn er meerdere manieren om jullie relatie officieel te maken. Naast de bekendste manier, trouwen, kunnen jullie ook een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract op laten stellen. Het officieel vastleggen van jullie relatie kan veel financiële voordelen met zich meebrengen. Willen jullie niet trouwen, maar wel het een en ander vastleggen? Kies dan voor een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap.

Verschillen tussen beide overeenkomsten

Het geregistreerd partnerschap lijkt erg veel op een huwelijk, alleen zeg je geen ‘ja’ voor de wet. Een samenlevingscontract betreft vooral veel praktische afspraken over het samenleven. Een geregistreerd partnerschap moet worden ingediend bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Voor een samenlevingscontract hoeven jullie alleen naar de notaris. 

• Rechten en plichten

Bij een geregistreerd partnerschap hebben jullie automatisch een aantal rechten en plichten tegenover elkaar. Denk aan: onderhoudsplicht en erfrecht. Bij een samenlevingscontract zijn jullie niet automatisch elkaars wettelijke erfgenaam, dit kan wel vastgelegd worden. 

Getuigen

Bij een geregistreerd partnerschap moeten er minimaal twee en maximaal vier getuigen, van 18 jaar of ouder, aanwezig zijn. 

• Achternaam

Bij een geregistreerd partnerschap mag je de achternaam van je partner dragen. Als je wilt kan dit ook in combinatie met je eigen achternaam. 

• Ouderlijk gezag

Bij een geregistreerd partnerschap hebben jullie automatisch samen het ouderlijk gezag over jullie kind. Bij een samenlevingscontract geldt dat alleen voor de moeder, de vader moet het kindje nog erkennen. 

• Uit elkaar?

Als jullie uit elkaar gaan en een geregistreerd partnerschap hebben, dan moet dit worden ontbonden door een notaris of advocaat. Als jullie kinderen hebben of als jullie het niet eens kunnen worden over breuk, komt er ook een rechter bij kijken. Met een samenlevingscontract is het allemaal wat makkelijker. In principe zijn jullie uit elkaar op het moment dat jullie niet meer samenleven. Jullie kunnen in het contract hebben opgenomen dat één van jullie een aangetekende brief moet versturen naar de ander, als officiële beëindiging.

Financiële voordelen samenlevingscontract

 • In het samenlevingscontract leg je vast wat van wie is, maak je afspraken over de te betalen kosten en de verdeling van goederen en geld voor als jullie uit elkaar gaan. 
 • Bij een samenlevingscontract is er, als jullie uit elkaar gaan, geen verplichting tot alimentatie. Als jullie dit wel willen afspreken, dan kunnen jullie dit vastleggen in het contract. 
 • Als één van jullie komt te overlijden krijgt de ander een forse vrijstelling voor de erfbelasting. Wanneer de relatie niet notarieel is vastgelegd, moet de nabestaande wel de volle pond betalen. 
 • Naast vrijstelling op erfbelasting, heeft de nabestaande ook nog recht op nabestaandenpensioen. 
  Dit geldt alleen als de overledene in een pensioenregeling zat en ook hier geldt dat de relatie notarieel vastgelegd moet zijn. 

Financiële voordelen geregistreerd partnerschap

 • In een geregistreerd partnerschap zijn jullie automatisch elkaars erfgenamen, als jullie dit anders willen, zet je dat in een testament.
 • De partner heeft recht op nabestaandenpensioen. 
 • Wanneer jullie uit elkaar gaan wordt het ouderdomspensioen, dat tijdens het partnerschap is opgebouwd, verdeeld.
 • Stel dat jullie beiden iets erven, omdat jullie geregistreerd partners zijn ziet de belastingdienst jullie als 1 persoon. Dit betekent dat er ook maar één keer erfbelasting betaald hoeft te worden over het gezamenlijke bedrag. 
 • Bij de geboorte van een kind zijn automatisch beide partners de ouders. Er hoeven dus geen kosten gemaakt te worden voor het erkennen van het kind.

Notaristarieven vergelijken

De tarieven voor het opmaken van een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap verschillen per notariskantoor. Via DeGoedkoopsteNotaris.nl vergelijk je deze tarieven gemakkelijk en kosteloos!

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344

x
Vragen?

Laat je telefoonnummer achter en wij nemen morgen contact met je op.

Bedankt, tot morgen!