Open van 08:30 tot 21:00 088-2424611 Mail ons

Nieuwe huwelijksregels per 1 januari 2018

Vanaf 2018 gelen er nieuwe huwelijksregels. Anders dan je wellicht denkt trouwt men echter vanaf dan niet automatisch op huwelijkse voorwaarden. Vanaf 2018, met de nieuwe huwelijksregels,  deel je bij een scheiding al het vermogen (bezittingen en schulden) dat jullie samen hadden voordat jullie trouwden en al het vermogen (bezittingen en schulden) dat jullie samen of ieder apart tijdens het huwelijk hebben gekregen. Dit geldt niet voor erfenissen en schenkingen. 

Eigen vermogen en schulden van een van de partners van vóór het huwelijk wordt niet gedeeld.

Toch is het ook met de nieuwe  huwelijksregels in veel gevallen verstandig om huwelijkse voorwaarden op te maken. Dit geldt bv. voor mensen met een eigen bedrijf om elkaar zo beter te beschermen tegen ondernemersrisico. Een schuldeiser van het bedrijf kan zich namelijk uiteindelijk op de gezamenlijke bezittingen verhalen als er geen huwelijkse voorwaarden zijn. Een bedrijf dat tijdens het huwelijk wordt gestart, valt volgens de nieuwe huwelijksregels in de gemeenschap van goederen en moet bij scheiding worden gedeeld.
Ook voor koppels die helemaal financieel onafhankelijk van elkaar willen zijn, is het nodig om huwelijkse voorwaarden te maken.

Mocht je toch graag de ouderwetse volledige gemeenschap van goederen willen dan kan dat nog steeds. Daar zijn dan dus wel huwelijkse voorwaarden voor nodig.

De nieuwe huwelijksregels hebben geen gevolgen voor pensioenen. De wet gaat ervan uit dat je het ouderdomspensioen dat je tijdens het huwelijk opbouwt, bij scheiding fifty-fifty deelt. Wil je dat niet dan je dat regelen in huwelijkse voorwaarden of in een echtscheidingsconvenant.

Om discussie te voorkomen over wat er wel en niet gedeeld moet worden bij een scheiding, kun je voorzorgsmaatregelen nemen. Je kan bijvoorbeeld zodra de nieuwe huwelijksregels zijn ingevoerd bij de notaris het vermogen van beide partners op papier laten zetten voordat je trouwt. Ben je al getrouwd, dan veranderen de huwelijksregels in principe niet. Als de nieuwe huwelijksregels in de wet komen, dan gelden deze alleen voor stellen die na het ingaan van de nieuwe wet gaan trouwen.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344