Legaat

In een codicil en in een testament kan je vaststellen wat je aan wie wilt achterlaten. Je kan bijvoorbeeld iets legateren aan jouw buurmeisje. Een goed dat je aan iemand achterlaat heet een legaat. Wat houdt een legaat precies in?

Wat is een legaat?

Een legaat is een goed of een som geld dat nagelaten wordt aan een persoon. Wanneer iemand iets gelegateerd krijgt, noem je die persoon een legataris. Een goed kan je nalaten door de legaten op te nemen in een codicil of in een testament. In een testament moet dit in een legaat bepaling staan. 

Een codicil moet handgeschreven, gedateerd en ondertekend zijn, anders is deze niet rechtsgeldig. Legaten die je kunt na laten in een codicil, zijn alleen persoonlijke goederen of inboedel. Geld en onroerende zaken moeten in een testament vastgesteld worden.

De legataris

Een legataris heeft niet de zelfde rechten als een erfgenaam. Dit komt omdat legaten meestal personen zijn die geen familie zijn. Een legataris kan bijvoorbeeld jouw buurmeisje zijn.
Legatarissen zijn ook niet verantwoordelijk voor mogelijke schulden van de nalatenschap. Wanneer er schulden zijn op het moment van overlijden, gaan de schulden voor op het legaat. Het kan dus zijn dat na de afbetaling van de schulden door bijvoorbeeld de inboedel te verkopen, het legaat er niet meer is.

Heb je een notaris nodig voor bijvoorbeeld het opstellen van een testament? Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kan je zelf gemakkelijk notarissen zoeken en vergelijken. Zo vind je de beste en goedkoopste notaris bij jou in de buurt!

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344

x
Vragen?

Laat je telefoonnummer achter en wij nemen morgen contact met je op.

Bedankt, tot morgen!