Nu geopend! 088-2424611 Mail ons  of  bel mij terug

Legaat

Legaat opnemen in testament

Door middel van een legaat in je testament krijgt een erfgenaam of een buitenstaander een duidelijk omschreven goed of een bepaald geldbedrag. Degene aan wie je spullen of een geldbedrag wilt nalaten noemen we een legataris. Je kunt bijvoorbeeld iets legateren aan een goede vriend maar ook aan je buurmeisje. Hetgeen je achterlaat voor een bepaald persoon heet een legaat.
Een legaat wijs je aan iemand toe via een legaatbepaling in je testament. Laat hierin duidelijk omschrijven aan wie en wat je wilt geven.

Wat is het verschil tussen een legataris en een erfgenaam?

Een legataris heeft niet dezelfde rechten als een erfgenaam. Legaten zijn in veel gevallen geen familie. De erfgenamen moeten wel binnen een bepaalde tijd het legaat afgeven aan de legataris. Legatarissen zijn niet verantwoordelijk voor eventuele schulden van de overledene. Als er wel schulden zijn, dan zal de legataris het legaat ontvangen na aflossing van schulden. Of als er niks overblijft, krijgt de legataris niks.

Goed doel als legataris

Het kan zijn dat je een deel van je vermogen bij overlijden aan een goed doel wilt nalaten. Met het opnemen van een legaat in je testament, kan je dit doen. Dan is het goede doel de legataris. Het goede doel heeft dezelfde rechten als een normale legataris. Een aantal goede doelen werkt samen om nalatenschappen zo efficiënt mogelijk af te wikkelen via het Bureau nalatenschappen van Goede Doelen Nederland. De executeur en de notaris krijgen hierdoor met het bureau te maken.

Heb jij een notaris nodig voor het opstellen van een testament en wil je daarin een (geld) legaat opnemen? Geen zorgen een legaat anders dan aan het goede doel is al bij de prijs inbegrepen.
Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kan je zelf notaristarieven vergelijken. Zo vind je snel de juiste notaris bij jou in de buurt.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344