Het erven van een huis

Is er onlangs iemand uit je familie overleden en erf je naast spullen en geld ook een huis? Dan is het handig om te weten wat er allemaal komt kijken bij het erven van een huis. Daarnaast erf je het huis waarschijnlijk niet alleen en zal je een aantal zaken dus moeten bespreken met de andere erfgenamen.

Restschuld

Je erft een huis, maar er zit een restschuld op het huis. Wat kun je dan het beste doen? Een huis kan ‘onder water staan’. Dit betekent dat de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis. Verstandig is om de erfenis dan beneficiair te aanvaarden. Dan weet je dat je hoe dan ook geen schulden erft.
Ga ook na of er een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is. Als dit het geval is kun je (een deel van) de hypotheekschuld aflossen met de uitkering van deze verzekering.

De waarde van het huis

Als je een huis erft, wil je natuurlijk weten wat de waarde van het huis is. Als je samen met anderen een huis erft, overleggen jullie samen hoe jullie de waarde van de woning gaan bepalen. Dit kan je bijvoorbeeld laten doen door een taxateur. Soms staat er in het testament hoe de waarde van het huis bepaald moet worden.
Als er een erfgenaam is die graag eigenaar van het huis wil worden, kan deze erfgenaam de andere erfgenamen uitkopen. Als degene niet in de gelegenheid is iedereen direct uit te kopen, kan hij of zij hiervoor een lening afsluiten.
Als niemand het huis wil overnemen kunnen jullie ervoor kiezen om het huis te verkopen. Nadat het huis verkocht is, kan elke erfgenaam zijn deel van de erfenis opvragen.

Erfbelasting

Als je een huis erft, betaal je hier erfbelasting over. Je dient bij de aangifte van de erfenis de WOZ-waarde van het huis door te geven. De WOZ-waarde hoeft niet gelijk te zijn aan de waarde die de taxateur heeft vastgesteld.

Er is geen testament opgesteld

Als er geen testament is opgesteld gaat de erfenis naar personen die volgens de wet erfgenaam zijn. Er zijn verschillende groepen erfgenamen. De eerste groep zijn de echtgenoot/echtgenote en de kinderen. Als deze er niet zijn gaat de erfenis naar de ouders en (half)broers of (half)zussen.

Verklaring van erfrecht

Als je de erfenis wilt aanvaarden heb je een verklaring van erfrecht nodig. Deze kun je bij de notaris laten opstellen. De erfgenamen kunnen ervoor kiezen om één erfgenaam aan te wijzen die in de naam van alle erfgenamen het huis mag verkopen. Let er op dat, als jullie hiervoor kiezen, jullie dit duidelijk bij de notaris aangeven zodat dit in de verklaring van erfrecht opgenomen kan worden. Doen jullie dit niet, dan bestaat de kans dat jullie nog een aparte volmacht moeten laten opstellen.
Als erfgenamen mogen jullie zelf een notaris kiezen. Notariskantoren bepalen zelf hun tarieven. Vergelijk de tarieven daarom vooraf en vraag gratis offertes aan.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344

x
Vragen?

Laat je telefoonnummer achter en wij nemen nu contact met je op.

Bedankt, we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.