Haags Erfrechtverdrag

De regels van het Haags Erfrechtverdrag geven aan welk recht van toepassing is bij het overlijden van een Nederlandse staatsburger in het buitenland. Dit kan de Nederlandse wetgeving zijn of de wetgeving van het land van overlijden. Woon je zelf in het buitenland? Dan kun je in je testament laten opnemen welke wetgeving er geldt wanneer je komt te overlijden.

Hoe werkt het Haags Erfrechtverdrag?

Als er geen testament is opgesteld, wordt er gekeken naar het Haags Erfrechtverdrag. In het verdrag staat welke wetgeving er gehandhaafd dient te worden bij het geval van overlijden. Het verdrag kent drie hoofdregels:

  1. Als de overledene naast de Nederlandse nationaliteit ook de nationaliteit van het land waar hij is overleden heeft, geldt de lokale wetgeving.
  2. Als de overledene enkel de Nederlandse nationaliteit heeft en hij op het moment van overlijden korter dan vijf jaar woonachtig was in het buitenland, geldt de Nederlands wetgeving.
  3. Als de overledene enkel de Nederlandse nationaliteit heeft en hij op het moment van overlijden langer dan vijf jaar woonachtig was in het buitenland, geldt de lokale wetgeving. 

De wetgeving bepaalt wie er erfgenamen zijn en hoe de erfenis verdeeld moet worden onder de erfgenamen. Het erfrecht verschilt per land. Het is daarom verstandig om een testament op te stellen. Je kunt dan zelf bepalen welke wetgeving er geldt en wie je erfgenamen zijn.

Tip!

Wil je binnenkort een testament gaan laten opstellen? Vergelijk dan eerst de tarieven van verschillende kantoren en vraag gratis offertes aan.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344

x
Vragen?

Laat je telefoonnummer achter en wij nemen nu contact met je op.

Bedankt, we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.