Nu geopend! 088-2424611 Mail ons  of  bel mij terug
Hand met pen

Gezag aanvragen

Gezag aanvragen voor je kind gebeurt bij de rechtbank. Indien je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt, is er bij de geboorte van je kind niet automatisch sprake van ouderlijk gezag. Je zult eerst je kind moeten erkennen voordat je gezag kunt aanvragen. 

Waarom gezag aanvragen?

Indien jij en je partner kinderen hebben, maar niet het gezag over je kinderen hebt dan kan het zo zijn dat je jullie kinderen niet meer mag zien wanneer jullie uit elkaar gaan. Ook heb je dan niet het recht om je eigen kind op te voeden. Erkenning van een kind is niet genoeg en een samenlevingscontract tussen beide partners ook niet.

Voorwaarden bij het aanvragen

- Het aanvragen van gezag doe je samen
- Een van jullie heeft al gezag
- Je bent niet getrouwd met elkaar of hebt een geregistreerd partnerschap.
- Het kind is erkend door de vader
- Het kind is geboren

Hoe vraag`je gezag aan?

Gezag moet schriftelijk aangevraagd worden bij de rechtbank in je regio. Op de website van de rechtbank kan je verzoekformulier printen. Dit formulier stuur je na invullen en ondertekening naar de rechtbank.

TIP: Ga naar de notaris!

Aangezien je de zaken rondom je kinderen goed aan het regelen bent, doe je er verstandig aan om ook naar de notaris te gaan en het voogdijschap te regelen. Wanneer jij en je partner iets overkomt, wordt het ouderlijk gezag overgenomen door de voogd of voogden die je zelf hebt aangewezen. Er komt dan geen rechter aan te pas, die anders zou beslissen wie de voogd van je kinderen wordt.

Op onze website vind je de beste en goedkoopste notarissen in de buurt. Een notaris kan voor jou de voogdij kan laten opnemen in je testament. Daarbij kan een notaris deskundig advies geven.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344