Open van 08:30 tot 21:00 088-2424611 Mail ons

Erfrecht kindsdeel

Als een van jouw ouders overlijdt, overweeg je misschien om je kindsdeel van de erfenis op te eisen. Dit kan echter niet zomaar. Als de partner van jouw ouder nog in leven is, dan kun je alleen in speciale gevallen aanspraak maken op jouw kindsdeel. 

Wat is een erfrecht kindsdeel?

Als je ouders overlijden, dan betekent dit dat de erfenis gedeeld wordt door het aantal erfgenamen. Stel, je bent in totaal met met 4 kinderen, dan krijgt ieder één vierde deel van de erfenis. Dit is het kindsdeel van de erfenis. 

Als echter een van je ouders overlijdt en zijn of haar partner is nog in lever, dan verandert de situatie. Als zij in gemeenschap van goederen zijn getrouwd dan krijgt de partner eerst de helft van het vermogen. De andere helft wordt dan verdeeld onder de andere nabestaanden. Tenzij het anders is vastgesteld in zijn of haar testament.

Wanneer kun je aanspraak maken op het erfrecht kindsdeel?

Het kindsdeel erfrecht is pas opeisbaar op het moment dat beide ouders zijn overleden. Is een van jouw ouders opnieuw getrouwd, dan kun je er ook nog geen aanspraak op maken. Als de partner (stiefouder) nog in leven is wordt diegene beschermt door deze regeling. 

Wat is een legitieme portie?

Op het moment dat jouw beide ouders zijn overleden heb jij recht op een bepaald deel van de erfenis. Dit heet de legitieme portie. Het is dan een gedeelte van de waarde van het vermogen ongeacht de inhoud van het testament. Het maakt niet uit hoe de relatie is met jouw ouders. Dit is de helft van een gewoon kindsdeel. Door deze vordering wordt je geen mede-eigenaar van de goederen van de nalatenschap.

Notarissen vergelijken

Wil jij weten wat er in het testament wordt beschreven? Vergelijk dan snel de tarieven voor de verklaring van erfrecht en vraag direct gratis offertes aan. De vergelijking wordt  gemaakt op basis van jouw postcode en de goedkoopste tarieven. 

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344